Sista provet undan

Vårens studentskrivningar är över. Det sista provet skrevs i går då matematikprovet – antingen lång eller kort lärokurs – stod på schemat.

Intervju

Eller riktigt sista provet var det inte, inte för alla, den som har samiska som modersmål skriver det i morgon. Provet i samiska för övriga skrevs förra veckans fredag.
Andreas "Atte" Wahlstedt är en av abiturienterna i Ekenäs gymnasium och han skrev provet i kort matematik i går.
– Det gick nu så där, det kunde ha gått bättre. Det var andra gången jag skrev matematikprovet, jag fick B i höstas och ville försöka höja det, säger Wahlstedt.

Resa, student, inträdesprov ...

Om drygt två månader får han förhoppningsvis trycka den vita mössan på sitt huvud och titulera sig student. Innan dess ska han dock hinna med en resa till Cypern tillsammans med elva kompisar i maj.
Framtiden är ännu öppen, men armén blir det inte eftersom han är befriad från militärtjänstgöring. En del planer har Wahlstedt nog, så sent som i helgen skickade han faktiskt in sin ansökan om en studieplats vid Arcada i Helsingfors.
– Jag sökte till utbildningen för fysioterapeuter. Jag skulle gärna arbeta som fysioterapeut för idrottare, säger han.
Själv spelar han fotboll och har säkert en och annan erfarenhet därifrån som kan vara värdefull för en fysioterapeut.
– Det blir inträdesförhör måndagen efter studentexamen. Provet är tvådelat och består av ett skriftligt förhör och en intervju.
Ännu har han inte börjat plugga till förhöret, för han vill hämta andan litet grann efter studentskrivningarna. Boken som han behöver pränta in är faktiskt en biologibok från gymnasiet, från den fjärde biologikursen.
– Tyvärr läste jag inte biologi i gymnasiet, bara två obligatoriska kurser. Jag visste nog tidigt vad jag ville läsa och vad jag skulle välja bort. Kemi och fysik hör också till det som jag bara läst de obligatoriska kurserna i.
Lämpligt nog, med tanke på en yrkesbana som fysioterapeut, har Wahlstedt ändå både läst och skrivit studentprovet i hälsokunskap.
– Utöver det och matematik har jag skrivit finska, engelska och modersmål.
Och som helhet känns det ändå som att skrivningarna gått helt okej, konstaterar han.

ANDRA LÄSER