VN tipsar: Fem artiklar för dig att läsa under mellandagarna

Vill du ha någonting att läsa under mellandagarna? Här tipsar vi om fem av våra mest lästa artiklar den senaste tiden.

Artikeln om Jessica Broman-Vikströms satsning i Karis är vår mest lästa den senaste månaden.
Jesper Sundströmjesper.sundstrom@vastranyland.fi
27.12.2022 13:07 UPPDATERAD 27.12.2022 13:28
KARIS. I december skedde en förändring på kafé- och lunchfronten i Karis. Då tog Jessica Broman-Vikström över Ingalills och ändrade namnet till Nino's. Namnbytet till trots är ändå konceptet ett liknande som då Emma Madsén höll i trådarna, men Jessica har också gjort vissa ändringar.
–Jag kommer också erbjuda lätta luncher med ugnsbakad potatis och pajer. Jag ändrar ändå litet och inför salladsbuffé, sade hon när VN besökte henne i lokalen.
Hon talade också om utmaningen i att bli företagare under rådande omständigheter med en inflation och stigande priser.
– Men det är bara att gilla läget. Det ska hur som helst bli skönt att bli sin egen chef och få ta egna beslut. Fast jag kommer nog att sakna mina gamla arbetskompisar, sade hon.
Klicka här för att läsa hela artikeln.
Jessica Broman-Vikström
RASEBORG. I augusti drabbades en kvinna från Raseborg av en hjärtinfarkt. Det ledde till en krånglig process. Hon upplever att eftervården och uppföljningen har lämnat mycket att önska. Bland annat häpnas hon över ett brev som HUS sände henne. Det är svårtolkat, för det är skrivet på en blandning av svenska och finska och saknar tydlig avsändare.
– Det är liksom varken hackat eller malet. Brevet saknar också avsändare, jag vet inte vem vid HUS som sänt mig brevet. Som patient måste man förstå vem som skrivit ett brev, vem som skickat det och varför. Och inte minst vad texten betyder, säger hon.
Klicka här för att läsa hela artikeln.
Kvinnan som drabbades av en hjärtinfarkt i augusti har många frågor om eftervården och uppföljningen av hennes fall.
HANGÖ. Då Anja Henriksson i Hangö hörde om den stora brist det råder på det mesta i Ukraina fick hon idén att göra mammalådor som kunde sändas till nyblivna mödrar där. När VN besökte henne hade hon precis packat den 133:e lådan. Henriksson håller i många av trådarna tillsammans med Minna Rosvall och Solveig Nyberg.
– Saker som blöjor, nappflaskor och nappar behöver vara nya, så det handlade vi en hel del av i början. Numera får vi ganska mycket privatdonationer. I dag har till exempel en person varit in med två paket blöjor och en annan med sex stycken paket, berättar Anja Henriksson.
Klicka här för att läsa hela artikeln.
Anja Henriksson.
LUCIA. I år kommer Finlands lucia från Karis, men så var fallet också för 50 år sedan när Ann-Christin Grönqvist hade uppdraget. I dagsläget bor hon i Sverige och inför luciadagen i december kontaktade vi henne dels för att tala om hennes minnen från 1972, dels för att fråga om hon har någon hälsning till Wilma Grönqvist som är lucia i år.
– Man ska ta det lugnt, och äta och vila emellanåt, var beskedet.
Klicka här för att läsa hela artikeln.
Det var fullsmockat på torget och längs gatorna då Finlands lucia år 1972, Ann-Christin, besökte sin hemstad tillsammans med sina tärnor och stjärngossar.
RASEBORG. Nyligen slog Raseborgs ungdomstjänster larm om att användningen av droger och läkemedel bland unga både ökar och klättrar ner i åldrarna. ”Det är inte längre grannens barn det gäller, utan alla har tillgång”, sade ungdomsledaren Sebastian Berg. Också i Raseborgs ungdomsfullmäktige väcker situationen oro.
– Vi har redan tidigare tagit ställning mot missbruket av rusmedel, sade Edith Spitz.
– Det är klart att jag blir orolig av det jag ser som tonåring när jag är ute på stan och det jag hör av vänner. Det är jättesorgligt, sade å sin sida Agnes Kvarnström.
Klicka här för att läsa hela artikeln.
Edith Spritz och Agnes Kvarnström.

ANDRA LÄSER