Tarja Halonen i Karis - viktiga frågor lyftes fram i samband med Ukrainakriget och Natoansökan

Facesfestivalen i Karis avslutades i söndags med en paneldiskussion. President Tarja Halonen, Finlands fredsförbunds verksamhetsledare Laura Lodenius och Kurdiliittos ordförande Welat Nehri deltog. Ukraina och Nato var huvudsamtalsämnen. 

President Tarja Halonen är inte aktiv inom politiken längre men har noga koll på vad som händer i världen. 
Jonathan Fagerholmjonathan.fagerholm@ksfmedia.fi
02.08.2022 09:21 UPPDATERAD 02.08.2022 11:55
– Kriget i Ukraina är en väldig tragedi både ur ett mänskligt och ekonomiskt perspektiv, inleder president Tarja Halonen debatten. 
Inte särskilt överraskande styr sedan diskussionen in på vad man skulle ha kunnat göra för att stoppa kriget innan det startade. Här rådde det konsensus om att det visst är lätt att vara efterklok men att man måste komma ihåg att krigsutbrottet kom som en överraskning för alla. Halonens ryskvänliga politik under hennes presidentperiod diskuterades också.
– Man måste komma ihåg att jag som president verkade i en annan värld. Då fanns det ett hopp om ett enat Europa  och om ett nytt Ryssland som man skulle kunna bygga en god relation med. Jag vill också poängtera att många i Finland drog nytta av den politiken. Ryssland var en våra största handelspartner och många företag drog ekonomisk nytta av samarbetet. Dessutom lyckades vi till exempel tillsammans motverka att industrin i St:Petersburg förorenar Finska viken, säger Halonen märkbart uttröttad över att hennes politik som president kritiserats väldigt hårt under de senaste månaderna. 

ANDRA LÄSER