Fotoklubb i Ekenäs öppnar upp fotograferingens mångfald - "Vill presentera olika synpunkter på fotograferandet"

Viltfotografering, info om utbildningar, bildskapande med drönare, fotoböcker, gamla Ekenäs fångat på bild och tips får hur man tar vackra bilder med telefonen. Har man ett intresse för fotografering lönar det sig att besöka Ekenäs fotoklubbs fotoexpo på lördag.

Fotoexpot kommer att ordnas i Ekenäs bibliotek
Jonathan Fagerholmjonathan.fagerholm@ksfmedia.fi
17.08.2022 09:26 UPPDATERAD 17.08.2022 12:29
– Vi vill presentera olika synpunkter på fotograferandet. I dagens värld är vi hela tiden omgivna av bilder och därmed finns det också väldigt många olika sätt att ta foton på. På expot kommer vi att presentera så många olika genren inom fotograferingen som möjligt, berättar Peter Sjöstrand, eldsjäl i Ekenäs fotoklubb.
Fotoklubben tog för tre år sedan fasta på en idé av Viking Werner om att ordna ett evenemang med foto som tema i Ekenäs . När det visade sig att klubben kunde få tillgång till utrymmena i bibliotekets bottenvåning gjorde klubben upp en plan och ansökte om understöd.
– Målet var att ge en inblick i vad allt fotande innebär i dag och samtidigt ge praktiska tips och info för gemene man. De beviljade medlen gör det nu möjligt att förverkliga idén, säger Sjöstrand.
I dagens värld är vi hela tiden omgivna av bilder och därmed finns det också väldigt många olika sätt att ta foton på. På expot kommer vi att presentera så många olika genren inom fotograferingen som möjligt.
Peter Sjöstrand

Biblioteket fylls av fotografier

På lördagen kommer programmet att vara hektiskt i Ekenäs bibliotek. Expot inleds strax efter tio med att Vidar Linqvist ger fotograferingen en historisk aspekt när han presentera gamla och nya bilder från Ekenäs. För den mer ambitiösa kan Håkan Eklund och Lars Sundströms föreläsning om hur man förvandlar sitt fotoarkiv till en bok vara lockande.
Ibland kan det vara klumpigt att springa omkring med sin systemkamera. Lösningen på problemet kan man få på Emilia Nybergs föreläsning om hur man tar bättre bilder med telefonen. Den som däremot vill hitta på något mer äventyrligt kan lyssna när Johan Ljungqvist pratar om bildskapande med drönare. Grunder i viltfotografering kommer också att presenteras.
Målet var att ge en inblick i vad allt fotande innebär i dag och samtidigt ge praktiska tips och info för gemene man.

Utbildning presenteras

Från Axxells naturfotoutbildning kommer några elever komma på besök och berättar om sina studier samt visar om sina bilder. Samtidigt kommer också Kirkka Niittynen, lärare vid fotolinjen på Muurlan opisto, tala om hur studierna ser ut där. Den som är intresserad av att studera fotografering kan ha nytta av att komma en sväng på fotoexpot, rekommenderar Sjöstrand.
– Alla som har ett intresse för fotografering är välkomna. Det är alltid roligt att träffa likasinnade människor och man kan få nya perspektiv på fotograferandet, avslutar han.
Evenemanget kör i den 20 augusti klockan 10 och håller på till 15.
I samband med expot kommer det också att ordnas en utställning i Galleri perspektivet. Utställningen med namnet Best of EFK kommer att vara öppen för allmänheten hela augusti. Alla medlemmar i Ekenäs fotoklubb har fått ställa ut sina två favoritbilder. Några krav på tema eller stil finns det inte så besökare kan förvänta sig alla möjlig sorters fotografier.

ANDRA LÄSER