Sommarens andra VM för Emma Malmsten

Wågens Emma Malmsten deltog nyligen i U23-VM i paddling. Den här helgen är det dags för ett nytt världsmästerskap, nu avgörs universitets-VM i Ungern.

Nytt mästerskap. Emma Malmsten tävlar i universitets-VM i Ungern det här veckoslutet.
Det är bråda tider för Emma Malmsten. För några veckor sedan var hon i Bulgarien, förra veckoslutet tävlade hon i Finland och i dag börjar ett mästerskap i Ungern. Men hon konstaterar att det både finns fördelar och nackdelar med ett hektiskt tävlingsschema. Främst ser hon någonting positivt med det.
– Framför allt är det bra att jag får vara med i internationella tävlingar, den erfarenheten behövs alltid. Ibland kan vara tufft att resa mycket och att vara borta från Finland. Men jag har bra stöd från både min familj och från min tränare.
Precis som i U23-VM i Bulgarien tävlar Malmsten i K1 200 meter och i K1 500 meter i samband med universitets-VM i Ungern. Det är första gången som hon deltar i ett dylikt mästerskap och inför avresan i onsdags var det oklart vad hon kunde förvänta sig av motståndet. Men Malmsten säger att det inte nödvändigtvis är en nackdel att åka till Ungern utan att ha en klar bild av vad som väntar.
– Om man inte kan fundera på motståndet så leder det till att man är mera avslappnad. Det är också svårt att ha någon tidsmålsättning, men så är det alltid i paddling. Det beror mycket på väder, vind och temperatur.

Hård konkurrens

Paddling hör inte till de mest uppmärksammade idrotterna i Finland men samtidigt hör grenen heller inte till de största. Det betyder ändå inte att nivån skulle vara låg, tvärtom. Framför allt på det internationella planet är paddlarna hårt tränade och oerhört duktiga, vilket också Emma Malmsten kan intyga. Till exempel noterades hon för ett nytt personligt rekord på 200 meter vid U23-VM i Bulgarien, utan att för den sakens skull nå de främsta placeringarna.
– Nivån är otroligt hög och de som är bra satsar verkligen hårt. Även om jag redan nu tränar så mycket som min kropp klarar av så skulle det krävas ännu mera träning för att nå den nivån.
Emma Malmstens situation är rätt unik. Det var egentligen först för några år sedan som hon på allvar började satsa på paddlingen. Visst hade hon tränat tidigare, men när hon började studera i Vasa så tog det fart på allvar. Med tanke på det kan man kanske tycka att saker och ting nästan har gått överraskande snabbt. Det är trots allt inte alla som bestämmer sig för att satsa och några år senare representerar sitt i land i internationella mästerskap.
– Jag vet inte om jag kan säga att jag är överraskad, egentligen har jag inte tänkt så mycket på det. Däremot har jag ännu mycket att utveckla och får jag gissa så tror jag att det först är om tre eller fyra år som jag når karriärens högsta nivå.

Bekanta distanser

När universitets-VM börjar tävlar Malmsten på samma distanser som i Bulgarien. De är 200 meter och 500 meter. I U23-VM inleddes Malmstens tävling med 200 metersloppet och efter det följde loppet på 500 meter. I Ungern är det ombytta roller så deltagarna börjar med den längre distansen. Malmsten säger att det – som med mycket annat – både finns positiva och negativa aspekter med upplägget.
– Börjar vi med 500 meter har jag den längre sträckan över till först. Då kan jag ha lättare att hitta energi till det kortare loppet.
Kombinationen 200 meter och 500 meter är vanlig enligt Malmsten. Hon säger att det andra alternativet skulle vara att kombinera 500 meter och 1 000 meter, men däremot är det ovanligt att någon paddlar både på 200 meter och på 1 000 meter.
– Det är stor skillnad på att paddla 200 meter och på att paddla 1 000 meter. De paddlare som tävlar på de långa sträckorna har ett helt annat träningsprogram än vi som paddlar de kortare sträckorna. Det hör heller inte till vanligheterna att man plötsligt skulle byta distans, säger Emma Malmsten.

ANDRA LÄSER