Polisen intensifierar övervakningen av rattfylleri under festhelgerna – ”Om du kör, då tar du inte”

Tänker du ta bilen till julfesten? Kom ihåg att bara skåla i vatten. Polisen övervakar vägarna extra noga under de kommande julfesthelgerna.

Så här suddigt ska det inte se ut om du sitter bakom ratten.
Benjamin Lundinbenjamin.lundin@vastranyland.fi
25.11.2022 13:17
Under de kommande veckorna ordnas många julfester. Med anledning av det här har polisen stärkt sin övervakning av rattfylleri. Övervakningen utförs i hela landet med massblås- och snabbdrogtester.
Polisen påminner om att det inte heller i julfesttider finns någon anledning att ge sig ut i trafiken under påverkan av rusmedel.
– Nu under intensivövervakningen är risken för att åka fast större än normalt, oberoende av om man kör påverkad av alkohol eller droger, säger polisinspektör Heikki Ihalainen vid Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.
Om man druckit mycket alkohol är det också bäst att helt avstå från att köra dagen efter, poängterar han.
– Även om alkoholen har försvunnit ur blodet kan det vara otillåtet att köra på grund av trötthet. Det lönar sig alltså att hålla sig borta från ratten tills man är helt i kördugligt skick igen.

Kan bli dyrt

Rattfylleri kan leda till mer än bara en dom och ett körförbud.
– Om man krockar berusad är det den berusade föraren som i sin helhet kan få stå för ersättningarna för krocken och fordonsskadorna, säger Ihalainen.
Om en person har gjort sig skyldig till flera fall av rattfylleri kan polisen också beslagta motorfordonet.
Varje år åker omkring 19 000 förare fast för att ha kört under påverkan av alkohol eller droger. Antalet rattfylleriuppdrag och rattfylleribrott är stort under veckoslutsnätterna i november och december.
– Även alkoholrelaterade olyckor förekommer mest under denna period. Därför är det åter tid att påminna alla om att ”om du tar, då kör du inte” och ”om du kör, då tar du inte”, säger Ihalainen.

ANDRA LÄSER