Kolumn: Det är bögarnas och vargarnas fel

29.11.2022 14:25 UPPDATERAD 29.11.2022 17:40
Det är 10 år sedan det rikssvenska satir/humorprogrammet Grotesco framförde stycket ”Det är bögarnas fel” i SVT. Henrik Dorsin som också blivit känd som Ove i serien Solsidan, berättade senare att han ville göra en låt som förlöjligade homofobi i Sverige. I texten sjunger man att i stort sett allt från kriget i Afghanistan till jordskalv och översvämningar, ja till och med då man suttit framför datorn så länge att nacken blivit stel, är bögarnas fel.
Nu har vargens vara eller icke vara blossat upp igen. Men nu är det inte fråga om säkerheten på landsbygden utan den kraftigt minskade älgstammen. Från det att man tagit de första stapplande stegen i lågstadiet har vi fått lära oss att älgen är skogens konung. Det ut som om monarkin bland granar och tallar håller på att gå ett odefinierbart öde till mötes.
Detta samtidigt som hjortstammen håller på att växa så kraftigt att patronerna håller på att ta slut bland jaktlagen och man helt enkelt inte orkar jaga mera. Det kanske beror på att de varje år bär ut 17 miljoner kilo mat. Den här mängden räcker till att hålla 50 000 vitsvanshjortar vid liv. I Jord- och skogsbruksministeriets plan från 2012 finns det inskrivet ett viltvårdssyfte med tanke på att utveckla viltförvaltningens kommersiella förutsättningar. I klartext betyder det att målet är att skapa förutsättningar för enskilda markägare att göra pengar på jakt. Då går det som det har gått på en del platser också i vår landsända. Jägarna är inte intresserade av att betala för att fälla hjortar och i stället växer stammen år för år. Det är lätt att se var de platserna finns om man kollar upp var de flesta hjortkrockarna sker.
Det ut som om monarkin bland granar och tallar håller på att gå ett odefinierbart öde till mötes.
Det finns alltså inte ett krav på att skjuta bort så många hjortar som det finns licens för utan en rekommendation att inte gå över det antalet. En annan sak är om man kan kalla det för jakt då 80 procent av hjortarna skjuts då de står och äter på de platser de har blivit utfodrade på under hela året. Enligt biologer och andra forskare är det just utfodringen som är en av orsakerna till att stammen växer så våldsamt. En välgödd hona föder flera kalvar varje år, en som inte matas kanske en. Och inte varje år.
Medan antalet bilkrockar med hjortar ökar är det som om lagstiftningen beträffande invasiva arter skulle stå helt handfallen då det gäller importen av nya hjortarter till Finland. Det senaste tillskottet är dovhjorten som importerats från Sverige och Tjeckien. Antalet dovhjortar här i Västnyland ökar för varje år och vintertid är de helt beroende av utfodring. Före detta Nokia-chefen Jorma Ollila är en som har vurmat för dovhjortens utplantering och 2016 skaffade han 16 djur som levde och förökade sig i en inhägnad. Under en storm föll ett träd och öppnade ett hål i stängslet och djuren försvann. Det dröjde inte länge förrän jordbrukarna i trakten upptäckte vad som hade hänt. Djuren åt bokstavligen upp allt de hade på åkrarna. Det här ledde till upprörda diskussioner och krismöten i byn Nastola. Ollilas kompis Antti Herlin har också en gård med dovhjortar i Kyrkslätt. På basen av bilder på Facebook har stammen också hittat till Västnyland nu. De är lätta att känna igen på de större hornen. Ollila lär själv ha sagt att han vill fylla södra delarna av landet med de här ståtliga djuren. Inom några år kanske vi frågar varför dovhjorten ökat explosionsartat. Svaret går på två ben i Nastola och Kyrkslätt.

ANDRA LÄSER