Hangö stall är ett bra stall att utvecklas i

Hangö udds ryttares Ulrika Hämäläinen har en intensiv tävlingsperiod i hinderritt bakom sig. I framtiden hoppas hon kunna tävla på FM-nivå.

Tävlar för Hangö. Ibland tävlar Ulrika Hämäläinen med ridskolans hästar. Den här gången blev det 6 felpoäng med Dina, en dam med glimten i ögat.
Den gångna tävlingssäsongen har varit intensiv för Ulrika Hämäläinen och hennes ponny Gulliver III. I mitten av oktober fick hon representera Hangö udds ryttare i Amateur Tour-klassen för unga ryttare i Helsinki international Horse show, där hon knep en berömvärd femteplacering. Dessutom fick hon första pris i klassen för stilpoäng, där domarna bedömde bland annat ryttarens sits, samspel med hästen och valet av ridvägar.
– Visst var det en fin erfarenhet, det är inte alla i min ålder som kvalar för att rida i Helsinki international horse show, säger Hämäläinen.

Egen läromästare

Hämäläinen började rida som sexåring och i dag är hon tretton. Speciellt de två senaste åren har hon gjort stora framsteg. För två år sedan började hon tävla med ponnyn Santtu, och för ett år sedan fick hon sin första egna häst, den svenska ridponnyn Gulliver. Gulliver är 18 år gammal och hans erfarenhet gör honom till en bra läromästare.
– Men han är ungdomlig för sin ålder och i bra form, säger Hämäläinen.
I dressyren, som Hämäläinen påpekar att utgör grunden för all ridning, kan han vara lite trög, men på hinderbanan är det fart på honom.
– Han är väldigt lyhörd och försöker alltid sitt bästa. Han är också tillräckligt gammal för att förlåta ryttaren om jag gör något fel.

Tävlar för Hangö

En detalj i sammanhanget är att Hämäläinen egentligen bor i Esbo, men hon tävlar för Hangöklubben. För tillfället är Gulliver stallad i Evitskog där Hämäläinen i veckorna tränar för Chrisitine "Cinna" Procopé. Helgerna tillbringar familjen i Hangö där de har en andra bostad, och den här lördagen har hon tävlat i 60 cm-klassen på en av ridskolans ponnyer, Dina.
– Det gör gott att rida olika hästar ibland. Man gör ofta samma fel på en viss häst, och till sist blir det en vana. Men rider man en annan häst kommer man inte undan med samma misstag, så på det sättet utvecklas man. Dina kan vara väldigt ponnyaktig, men när hon väl bestämmer sig ger hon sitt allt.
Hämäläinen är nöjd med att representera Hangö udds ryttare.
– Mia Maukonen är mycket kunnig och en bra tränare. Jag tycker mycket om stämningen och stallet, och det faktum att man i Hangö stall tar väldigt bra hand om hästarna, säger Hämäläinen.

Siktar på FM i ponnyridning

I framtiden hoppas Hämäläinen hitta en lämplig ponny som hon kan börja tävla med på FM-nivå. Under tiden tränar hon på att hoppa 100 cm med Gulliver.
– Det är ett ganska stort steg för mig, tekniskt sett måste man var på alerten och hela tiden förutse nästa hinder.

Blir det inte tungt att rida och träna på två orter?

– Nej, det går bra. Hela familjen är intresserad av hästar, både min lillebror och lillasyster rider. Mamma är min tävlingsledare och pappa är alltid med på ett hörn och hejar. Familjens stöd är viktigt.
ANDRA LÄSER