Punken är inte död – åtminstone inte i Svenskfinland

Om det är någon som brinner för punkrocken i det rödgula området i Finland så är det musikjournalisten Lasse Grönroos. Han har nu sammanställt en samlingsskiva från geografiskt sett hela halva kusten med likasinnade rockälskare ända från Jakobstad till Borgå. Också Karis är representerat med Gregge i spetsen.

Sexton äkta och fräsiga vagabonder som går sin egen väg har förevigats på detta album med den ytterst befallande titeln: <i>Sparka Röv</i>.
23.04.2021 18:52
Alla som ville delta rymdes inte med, nej. Men sexton äkta och fräsiga vagabonder som går sin egen väg har förevigats på detta album med den ytterst befallande titeln: Sparka Röv. Men denna skiva är alltså inte enbart punkig, det skall göras klart. Det utlovas också bland annat crust- och hårdrock.

Skiva: Samlingsalbumet Sparka Röv

Artister: 15 finlandssvenska band och artister.
Utgivning: Digitalt (via Elitbolaget) och vinyl.
Mastrering: Wolfthrone Studios, Pedersöre.
Släppdatum: 1.5.2021.
Musikaliskt sett är det absolut raka rör och hålligång med efterföljande nackspärr hela vägen. "Det som inte finns på skivan är knätofs, visor och dansband” lyfter Grönroos fram. Jag tycker definitivt det enkelt skulle gå att göra visa av en del av låtarna eftersom flera av texterna är så pass rikhaltiga i sin berättelse. Annars har tyvärr konceptet "visa” återigen blivit för snävt i den tolkningen. Åländska N.A.B:s Nattsvart skulle likväl kunna framföras av en munter farbror med seglarskor och gitarr, om vi talar i stereotypier angående just viskulturen. Sångarens röst påminner mig förresten osökt om Geddy Lees från Rush, trevlig överraskning där!

ANDRA LÄSER