Stockholmare till pappers men finlandssvensk i själen

Från Ekenäs, via både Vasa och Helsingfors och nu vidare till Stockholm. Janne Grönroos är namnet bakom radiorösten de flesta känner igen. Nu har Janne lagt radion bakom sig och blickar mot nya utmaningar i ett nytt land.

Möten. Janne Grönroos har tack vare sitt arbete kommit i kontakt med många olika människor. Alla möten har fört med sig något och han har lärt sig mycket av dem.
– Ja, vem är jag? Jag är väl en förvånansvärt normal 32-åring som nu för tiden flyger väldigt mycket.
Grönroos är född i Hangö men uppvuxen i Ekenäs. Sedan en månad tillbaka bor han nu i två olika städer i två olika länder. Det ena hemmet ligger i Helsingfors och det andra omkring 400 kilometer bort i Stockholm.
Grönroos hade arbetat på radiokanalen Yle Extrem i 13 år då han fick ett arbetserbjudande från grannlandet. Aftonbladet ville ha honom som programledare till sin direktsända morgon-tv. Efter mycket funderande beslöt han sig för att ta chansen. Han packade väskan och flyttade till Stockholm. Hemmet i Helsingfors var han ändå inte redo att till fullo överge.
– Halva månaden är jag i Stockholm och halva i Helsingfors. Det blir mycket flygas men det har gått bra. Men då flygpersonalen börjar känna igen en på förnamn och ge kaffet svart utan att fråga, då blir det för mycket.

Från jobbfiskande Zlatan till radiopratare

Att Grönroos kom in i mediebranschen var inget medvetet val. Efter att ha tagit studenten från Ekenäs gymnasium sökte han in till pedagogiska fakulteten i Vasa.
– Jag hade hört att deras inträdesprov endast bestod av en kort intervju och tala har jag alltid kunnat, så jag sökte dit och kom in.
I Vasa träffade han Krista Siegfrids som han i dag lever ihop med. De föll för varandra redan i början av hans studietid och har hållit ihop sedan dess.
År 2004 ordnade Yle Extrem en tävling där tio personer skulle vara inlåsta i en buss i en vecka och resa runt i Svenskfinland. Grönroos blev en av de tio deltagarna, klarade sig bra och slutade på en andra plats i tävlingen.
– Så blev det efterfest. Lätt förfriskad gick jag under festen fram till chefen och frågade om de inte alla var lite väl gamla för att göra ungdomsradio, berättar Grönroos.
Chefen ställde roat motfrågan om Grönroos var ute och fiskade jobb.
– Som den Zlatan jag som 19-åring trodde jag var, svarade jag kort och gott ”nå erbjuder ni mig jobb?”.
Jobbet som radiopratare blev hans och Grönroos brann för det han gjorde.
– Jobbet betydde nog nästan allt då. Jag fick höra att morgonshowen var bäst och då föddes också min dröm om att en dag få göra den.
Och drömmen blev sann. År 2011 sändes Succémorgon för första gången och precis som namnet antyder blev showen en succé.

Ingen ånger på äldre dagar

I sex år rullade morgonshowen på och folk över hela Svenskfinland lyssnade roat.
– Det var verkligen roligt, men slutligen kände jag att det var dags att ge över åt andra. Hellre sluta när du är på topp än att någon kommer och frågar om det inte är dags att gå snart.
Grönroos säger att de tidiga morgnarna i längden blev väldigt tunga. Väckarklockan ringde varje vardagsmorgon klockan 4.27 om han hade valt kläder dagen innan, annars redan klockan 4.23.
Efter beslutet om att lägga ner Succémorgon dröjde det inte länge förrän erbjudandet att bli programvärd för Aftonbladets morgonshow kom.
– Jag funderade nog mycket men konstaterade sedan att en sådan chans får jag inte missa. Jag vill inte bli en av dem som sitter på krogen som äldre, harmas och säger ”jag skulle nog ha farit om det inte varit för mitt sjuka knä”.
Det blev inget slut på de tidiga morgnarna, men eftersom Grönroos delar jobbet som programvärd med Helena Trus blir de inte lika många per vecka.

Drömmen blev tidigt sann

Utöver jobbet inom radio och TV sysslar Grönroos även med ståuppkomik. Han är känd för att vara en person som alltid har svar på tal och som kan konsten att roa andra.
– Nu kanske jag satsar mer på ståuppkomiken. Det finns det mycket mera möjligheter till i Sverige än i Finland.
Han vågar ändå inte sia om framtiden.
– Man vet aldrig med mig. För ett halvår sedan trodde jag att jag alltid skulle jobba kvar på Yle, att jag bara skulle flytta över till Vega snart. Så var jag är om tio år vågar jag inte säga ett ord om. Mycket handlar också om hur Kristas karriär i Sverige tar fart.
Även om Janne Grönroos själv ser sig som en väldigt normal 32-åring, är det få som i den åldern kan säga att deras dröm inom arbetslivet gått i uppfyllelse.
– Jag har nått det som var min dröm, att få göra morgonradio. Först kändes det tomt att tänka att drömmen var uppfylld. Vad skulle jag nu sträva efter?
Vid djupare eftertanke insåg Grönroos ändå att han i stället för att tänka så, borde tänka att han nu uppfyllt sin dröm och att allt som kommer nu bara är bonus.
– Jag brukar nu för tiden till exempel roa mig med att gå en bit bakom Krista på gatan och se hur folk reagerar då hon passerat. Alla har vi våra nöjen, säger han med ett skratt.

Lärare gav lärdom för livet

Grönroos har tack vare sitt arbete kommit i kontakt med många olika människor. Ibland har det handlat om medarbetare inom branschen, ibland om personer som kommit till radiostudion för att berätta just sin historia. Alla möten har fört med sig något och han har lärt sig mycket av dem. Men inget slår ändå lärdomen han fick av Ekenäs högstadieskolas lärare Larson Österberg.
– Jag fyllde 30, fick ålderskris och löste den med att instifta ett stipendium. Något vill man ju lämna efter sig, säger Grönroos.
Grönroos delar årligen ut stipendiet på Ekenäs högstadieskolas avslutning. Ett år då det var dags att dela ut stipendiet satt han i publiken och väntade på sin tur.
– Larson Österberg höll ett tal till de avgående niorna. Han sade ”efter det här vill jag inte se er på gatorna i Ekenäs. Jag vill möta er ute i världen.” Det var det klokaste jag hört och de orden bär jag med mig. Man måste våga här i livet för man kan ju faktiskt alltid komma tillbaka.

ANDRA LÄSER