Hästarna drog honom till Sjundeå

Mira Strandberg
23.04.2018 08:00

Intervju

I fyra år har Jesse Kärenaho jobbat som skomakare efter att ha sadlat om från ett jobb i byggbranschen. I två år har han drivit sitt skomakarföretag i Lojo men nu har företaget Radical Leather flyttat till Sjundeå för att vara närmare sina huvudsakliga kunder: hästfolket.
– Jag har specialiserat mig på att reparera och underhålla ridtillbehör. I Sjundeå är läget lagom centralt mellan hästorterna Ingå, Sjundeå, Lojo, Kyrkslätt och Esbo, säger Kärenaho.
Det är framför allt ridstövlar som hämtas in till honom för reparation.
– Det vanligaste jag åtgärdar är dragkedjan på ridstövlar. Det är stövelns svagaste länk, eftersom trycket på den är hårt i och med att stöveln ska vara så åtsittande.
Även remmar och ytdelar av läder på sadeln eller i tränsar kan han åtgärda, men sadelreparationer är inte hans gebit.

"Gör den fin"

Utöver ridtillbehör är Kärenahos favoritsyssla att skapa individuella produkter på beställning.
– Det bästa jag vet är om någon kommer in och säger "gör en handväska åt mig" eller "gör en plånbok". Speciellt om jag har fria händer. "Gör den fin" är en bra beställning.
Kärenaho är själv motorcykelägare och gillar att tillverka motorcykelsadlar eller motorcykelvästar.
– Det finns specialdesignade motorcyklar där varje detalj är genomtänkt. Till sådana är det jättefint att göra en individuell sadel, säger han.

Tog en risk

Bara två dagar efter att han öppnat sin nya skomakarverkstad i det gula huset mitt emot biblioteket har han redan en liten hög med beställningar på disken.
– Visst tog jag en risk då jag flyttade hit, men jag tror att här finns en klar beställning. Jag hoppas att hästfolket hittar mig och för ordet vidare, säger han.
På sikt kan han också tänka sig att utveckla utbudet av ridstövlar genom att införa ett slags mellanting mellan serietillverkade och individuella stövlar.
– Det skulle handla om en basmodell som jag kunde forma om enligt kundens behov. För det kan vara svårt att hitta ridstövlar som sitter bra.

ANDRA LÄSER