Tre västnyländska skyttar till EM

Till årets EM på luftvapen har det valts tre skyttar som representerar västnyländska föreningar. De är Jenna Kuisma, Krister Holmberg och Sebastian Långström.

Krister Holmberg jagar nya medaljer.
EM på luftvapen avgörs i Polen i Wroclaw 23.2–2.3. Sebastian Långström, 21 och Jenna Kuisma, 20 från Kyrkslätt Skytteförening deltar för första gången i stortävlingar i herr- respektive damklassen.
Båda har gjort en bra vinter och skjutit bra i granskningstävlingarna. I både dam- och herrklassen har Finland fulla lag. Med Kuisma tävlar Emmi Hyrkäs och Marianne Palo, medan herrlaget består av Långström, Aleksi Leppä och Juho Kurki.
Krister Holmberg, 47 från Raseborgs Skyttar blev vald till laget på rörligt mål. Holmberg har ett individuellt guld att försvara från EM i Kroatien i fjol, men tar ingen press på sig för den sakens skull.
– De andra får sköta det, jag gör det inte.
Holmberg litar på formen inför EM.
– Formen är nog bra och det har inte kommit någon riktig fullträff ännu i år så väntar på den ännu.
Med sig har Holmberg Heikki Lähdekorpi och Tomi-Pekka Heikkilä som återkommit till landslaget nu efter ett viloår.
– Tomi-Pekka har alltid en plats i laget han höjer nog vår nivå, konstaterar Holmberg.
Samtidigt betyder detta Krister Holmbergs klubbkamrat Niklas Hyvärinen inte fick plats i laget den här gången.

Stenström sköt nytt personbästa

Gevärs- och pistolskyttarna hade sina sista möjligheter att göra EM-gränserna under helgen i Esbo. Raseborgs Skyttars Joni Stenström gjorde en slutspurt men det räckte inte fram.
Stenström sköt på lördagen ett nytt personbästa på 625,9 poäng, 1,9 poäng över gränsen. Gränsen på 624 poäng skulle man ändå överskrida med medeltalet från de tre bästa granskningstävlingarna.
I denna tävling var Stenström etta i grundserien. Cristian Friman var tvåa på 623,7 poäng och Sebastian Långström trea på 621,1 poäng. I finalen segrade sedan Aleksi Leppä. Stenström var tvåa och Friman var trea.
På söndagen skulle Stenström ha behövt ett liknande resultat som på lördagen för att få en EM-biljett. Stenström sköt nu ändå bara 621,5 poäng och med det missade han gränsen och en plats i EM-laget. Cristian Friman var nu etta på 623,9 poäng och Långström tredje på 621,1 poäng.

Kuisma tvåa

I damernas luftgevär var KSF:s Jenna Kuisma tvåa på lördagen. I grundserien hade hon ingen lyckad dag när hon sköt 617,2 poäng, men i finalen sköt hon bra och förlorade mot Emmi Hyrkäs med endast 0,7 poäng. Henna Viljanen, KSF kom in på en sjätte plats i finalen. I grundserien var Marianne Palo bäst med 624,5 poäng och Viljanen var här tvåa med 623,6 poäng.
På söndagen var Viljanen trea efter att hon skjutit fina 624,4 poäng. Hyrkäs segrade nu också efter att hon skjutit 627,1 poäng. Palo var tvåa på 626,5 poäng. Kuisma var nu femma med 620,8 poäng.