Thomas Enroth har varit med förr: "Julsångerna går hem"

Julmusiken står för 90 procent av innehållet då publiksuccén Årets stora julkonsert återvänder. Den här gången bjuds publiken på en mix av visor, country och rockabilly.

JULSTÄMNING. Årets stora julkonsert startade i Borgå och kommer nu västerut. Thomas Enroth (bilden) med solisterna Philip Järvenpää, Mats Rådberg och Heléne Nyberg bjuder på en konsert med 90 procent julmusik.
Sexton konserter runtom i Svenskfinland, det är upplägget för konsertturnén Årets stora julkonsert som kommer till Tenala och Kyrkslätt i helgen. Precis som under tidigare år har primus motor Thomas Enroth samlat ett gäng duktiga solister omkring sig, med mångsidighet som ett ledord i konsertbygget.
Ung möter gammal och genre möter genre när svenske countrylegenden Mats Rådberg och vissångerskan Heléne Nyberg kliver upp på scenen tillsammans med höstens stjärnskott Philip Järvenpää.
– Philip är bara 18 år gammal men kan gå hur långt som helst, säger Thomas Enroth om den unge österbottningen vars röst har liknats vid en ung Elvis eller en ung Roy Orbison.
Järvenpää var med också på fjolårets julturné. Då var han ett okänt namn som tjusade publiken och möttes av stående ovationer kväll efter kväll. Nu spelas hans sextiotalsklingande låtar flitigt i radio, han paraderar på Vegatoppen och lämpligt till turnéstart släpps hans första album.
Philip är bara 18 år gammal men kan gå hur långt som helst.

Countryjul

Som motvikt eller kanske snarare som pendang till Philip Järvenpää fungerar den svenske countrysångaren, gitarristen och låtskrivaren Mats Rådberg. Rådberg, bekant för många via gruppen Mats Rådberg & Rankarna fyllde 70 år somras och har ett helt liv av konserter bakom sig. Det är inte första gången som countrylegenden besöker Borgå, men nog första gången i julsammanhang.
– Mats Rådberg kommer åtminstone att sjunga sin stora hitlåt Den vita duvan, säger Thomas Enroth om sångaren som gett ut över tjugo album varav den senaste, Nashville, kom 2014.
Sällskap på scenen får herrarna av Heléne Nyberg som varit med på samtliga julturnéer hittills. Hon kommer bland annat att sjunga Vintervisan med text av Zacharias Topelius och nyskriven musik av Thomas Enroth.
– Det är en väldigt fin text som jag komponerade musiken till inför Topelius 200-årsjubileum.

Skön helhet

Enligt Enroth har det varit en utmaning att sy ihop en konserthelhet som får visor, country och sextioalsmusik att mötas, men han är nöjd med resultatet.
– Det blir en jättebra helhet och en fantastisk konsert, lovar han.

Lokal förankring

– Det finns inte så många i Svenskfinland som ägnar sig åt turnerande verksamhet, och jag tycker att det behövs, också på små orter. Det är viktigt att det ordnas proffskonserter till exempel i samhällen som Liljendal, evenemang som en liten ungdomsförening kanske inte har muskler att ordna själv. Håller man på med kulturell verksamhet så har man ett visst ansvar, tycker jag.

Tenalagården 22.11, Kyrkslätts kyrka 23.11, Tryckeriteatern 26.11 kl. 19.

ANDRA LÄSER