Ambassadör besöker Ingå – presenterar ny bok om Finland i dragkampen mellan öst och väst: ”Nato innebär en återförening med Sverige”

Föreläsningsserien Eftermiddagskaffe i biblioteket är tillbaka i Ingå efter sin coronapaus. Både kaffet och ämnet är hett när ambassadören René Nyberg återvänder för att berätta om Finlands historiskt sett utsatta läge på världskartan.

– Den kulturella gränsen mellan öst och väst har varit så gott som oförändrad i tusen år, säger ambassadören och författaren René Nyberg.
Benjamin Lundinbenjamin.lundin@vastranyland.fi
11.10.2022 17:06
Ambassadören, författaren och sommaringåbon René Nyberg var den sista som gästade Ingå biblioteks och Pro Ingås föreläsningsserie innan pandemin slog till. Tre år senare är han den första att tala när Eftermiddagskaffe i biblioteket vaknar ur sin coronadvala lördagen den 22 oktober.
Nyberg kommer att berätta om sin nya bok Ruotsin ja venäjän välissä. Boken består av en samling essäer som kretsar kring Finlands geopolitiska läge mellan Ryssland och Sverige under historiens lopp. Ingåpubliken kommer att få höra om allt från mongoler till släkten Bernadotte, med allt som ryms däremellan.
Arbetet med boken körde i gång långt innan Ukrainakriget bröt ut och René Nyberg betonar att den inte är en kommentar till den aktuella politiska situationen. Ändå kan han inte låta bli att se paralleller.

ANDRA LÄSER