Västispodden: Grönt stål igen – och ett monster, nya bostäder och nya sjukskötare

Västispoddens 104:e avsnitt inleder ungefär på samma sätt som förra veckan – med norska bolaget Blastr Green Steels etableringsplaner i Ingå. Blastrs representanter har träffat Ingåborna.

Thomas Sundström och Johanna Lemström sitter vid Västispoddens mikrofon den här veckan.
20.01.2023 11:59 UPPDATERAD 23.01.2023 08:49
I veckan har det norska bolaget Blastr Green Steel besökt Finland. På onsdagskvällen mötte bolagets representanter Ingåborna på en invånarträff i Wilhelmsdal – och det är med det veckans poddavsnitt inleds.
– Invånarträffen var mycket välbesökt. Salen i Wilhelmsdal var smockad med Ingåbor och sommargäster. Blastrs vd Hans Fredrik Wittusen fick besvara många kritiska frågor som gällde allt från energitillförsel till miljökonsekvenser, säger Johanna Lemström.
Wittusen berättade också varför bolaget fastnat för just Ingå. 
Från Ingå drar podden vidare till blöta skidspår i Västerby i Ekenäs:
– Förra lördagens klassiska Österbylopp på skidor gick att genomföra, men jag tror inte att det hade gått vägen längre på söndagen. För redan nu var det på sina håll mera vatten än snö i spåret och det är klart att väggen kommer emot någon gång, även om man har konstsnö att tillgå, säger Thomas Sundström.
Blött blir det då och då också i Gamla stan i Ekenäs och det måste man tänka på då man bygger nya bostadshus där. Bland annat måste översvämningsmurar anläggas. I Ekenäs finns också Nylands brigad och där har man fått en välkommen ny ”grej”.
– Monstret II har presenterats. Och Monstret II är alltså en ny soldathemsbil, den gamla soldathemsbilen hade definitivt kommit till vägs ände efter närmare 40 år i tjänst, säger Thomas Sundström.
Veckans poddavsnitt tar också upp den nya sjukskötarutbildningen vid Novia i Ekenäs och senaste nytt om det planerade nya äldreboendet i Ekenäs. Litet filateli bjuds det också på!
Här kan du lyssna på veckans avsnitt av Västispodden:

ANDRA LÄSER