Ny kaféföretagare släcker kaffetörsten i Wilhelmsdal

Nya krafter har tagit över kaféet i Wilhelmsdal. Michaela Lundberg vill bidra till kafékulturen i Ingå.

Helhetsupplevelse. Michaela Lundberg driver både kaféet i Wilhelmsdal och Fagervik i sommar.
– Upplevelsen är viktig då man går på kafé. Det gäller både det man har i koppen och allt runtomkring. Miljön ska vara tilltalande, säger företagaren Michaela Lundberg.
I två somrar har hon drivit kaféet i Fagervik, den här sommaren blir den tredje. Hon har trivts bra.
– Det bästa är kundkontakten. I Fagervik får man samtidigt vara lite guide, för folk frågar ofta vad det är för byggnader där.
Att hon nu valt att ta över också kaféet i Wilhelmsdal beror främst på att hon vill bidra till att folk kan få goda kaféupplevelser i Ingå.
– Den här platsen är jättefin och här har tidigare funnits ett kafé året runt. Jag vill gärna försöka arbeta upp kafékulturen här igen, säger hon.

Renovering önskvärd

Nu handlar det ändå bara om ett kontrakt över sommaren. Beroende på vad kommunen i framtiden beslutar om byggnaden kan det hända att ett året runt-kafé kan bli aktuellt igen.
– Inte är det omöjligt. Man blir inte rik på det, men jag tror inte att man går så mycket back heller. Med tanke på att det är en ganska liten by finns det ju redan helt bra utbud med Café Candis och Delta Café, men jag tror nog att det finns kunder för alla.
Framtiden påverkas också av en eventuell renovering av Wilhelmsdal.
– Det skulle nog vara bra med en renovering. Köket här är för litet och kunde uppdateras.
Storleken på köket är också en orsak till att utbudet i kaféet i Wilhelmsdal är en blandning av hembakt och bageriprodukter.
– I Fagervik är allting hembakat, men här går det inte.

Anställer sju

I sommar kommer Lundberg alltså att driva två kaféer i Ingå. Den största omställningen blir att gå från att vara ensam till att ha anställda.
– Jag har aldrig haft anställda förut. Men man kan inte bli och stampa på ställe heller, antingen går man uppåt eller neråt.
Totalt kommer Lundberg att sysselsätta kring sju personer på deltid – både unga och äldre.
– Det känns svårt, för tidigare då jag har varit ensam har jag alltid haft full koll på precis hur det går och vad jag måste beställa. Det här blir en ny upplevelse.

Mångsidigt och fritt

Lundberg trivs med jobbet som privatföretagare, trots att det tidvis betyder långa dagar.
– Det bästa är att man får bestämma själv, både utbudet och vad jag gör. Och så måste man som egenföretagare göra allting, det blir inte enformigt.
En förnyelse i sommar är den dagliga sopplunch som Lundberg har infört.
– Jag testar och ser om kunderna kommer. På en så här liten ort måste man vara flexibel och försöka ha något för alla. Här är mina kunder allt från barnfamiljer till pensionärer och arbetare som kommer in i sina overaller. Alla ska känna sig välkomna.

Wilhelmsdal är öppet måndag till lördag fram till midsommar, därefter dagligen under sommaren.