Misshandlade man för tobak

Händelseförloppet för måndagens misshandel och dråpförsök i Pojo har blivit litet klarare då förundersökningen framskridit.

En man misshandlades med ett metallföremål då han befann sig utanför Pojo apotek i måndags.
Gärningsmannen gick fram till mannen för att fråga efter tobak. Då målsägande inte hade några tobaksprodukter blev gärningsmannen ursinnig och slog målsägande med ett metallföremål i huvudet och i ryggen.
Mannens skador krävde sjukhusvård, men han kunde redan under måndagen lämna sjukhuset. Mannen som blev misshandlad är född på 1950-talet.
Metallföremålet som användes som gärningsredskap var låsdelen till en rem som man surrar lastbilars last med. Delen som olovligt tagits från en lastbil väger cirka fyra kilogram.

Knivhuggen kvinna

Den misstänkte mannen avlägsnade sig till ett höghus vid Pojovägen. När polispatrullen körde in på gården kom en man ut emot patrullen. Inne i en lägenhet hittade polisen en allvarligt skadad kvinna. Kvinnan, som är född 1994, har fått ta emot fler knivhugg.
Kvinnan transporterades till Mejlans sjukhus, där hon genomgått en omfattande operation. Polisen hade i tisdags inte uppgifter om kvinnans tillstånd.
– Hon har förlorat blod i samband med att hon blivit knivskuren och har allvarliga skador, men jag vill av utredningstekniska skäl inte avslöja var på kroppen hennes skador finns, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Mats Sjöholm vid Raseborgspolisen.
Motivet till knivhuggningen är inte känt.

Två personer till

Förutom den knivhuggna kvinnan har det i lägenheten funnits en man och en kvinna. Dessa två, samt mannen som mötte polispatrullen, har gripits som misstänkta för brott. Deras delaktighet klarnar efter förhör.
Männen som förhörs är födda på 1980- respektive 1990-talet, kvinnan vars delaktighet undersöks är född på 1950-talet.
– De är alla kända av polisen sedan tidigare och alla misstänks ha varit påverkade, men exakt av vad vet vi ännu inte. Det klarnar då svaren på deras blodprov är färdiga, säger Sjöholm.
Häktningsframställan ska göras senast klockan 12 på torsdag och då bestäms också om åtal väcks.
– Åtminstone en häktningsframställan blir nog aktuell, säger Sjöholm.
I höstas var det allmänt oroligt i Pojo, bland annat rånades en affär. Polisen gjorde då en övervakningsinsats och var mer synlig i Pojo.
– Efter det blev det litet lugnare. Vi ska nu analysera huruvida måndagens händelser är enskilda händelser, säger Sjöholm.
Men åtminstone har rånaren från i höstas inget att göra med det som nu hänt eftersom han sitter i fängelse, konstaterar Sjöholm.

ANDRA LÄSER