296 nya coronavirusfall i Finland

Enligt Institutet för hälsa och välfärd har det gjorts 2 558 008 coronavirustest i Finland. Bild: SPT-arkiv

296 personer har smittats av coronaviruset i Finland under det senaste dygnet. Det är en ökning jämfört med i går.

På fredagen meddelade Institutet för hälsa och välfärd att 296 personer har smittats av coronaviruset i Finland under det senaste dygnet. Det är en ökning jämfört med situationen i torsdags. Då hade 223 personer smittats av viruset. Fredagens siffra gör att 38 068 coronavirusfall har bekräftats i Finland sedan pandemin började för ett drygt år sedan. Institutet för hälsa och välfärd uppskattar att ungefär 31 000 personer tillfrisknat efter att ha insjuknat i covid-19 (som orsakas av coronaviruset). Det betyder att ungefär 80 procent av de som har smittats också har blivit friska.

Incidensen, det vill säga antalet smittfall per 100 000 invånare, för de senaste 14 dygnen är 59,6. Incidensen är över 100 både I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt och på Åland.

Enligt torsdagens siffror från Institutet för hälsa och välfärd har 584 dödsfall med koppling till covid-19 rapporterats i Finland. Institutet för hälsa och välfärd meddelar även att 186 personer i Finland sjukhusvård i torsdags på grund av coronaviruset. 32 av dem fick intensivvård.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.

I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.

Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.

Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.

Mer läsning