Från soldränkt kust till karga klippor

Sonja Mattilas utställning börjar som en vandring bland citroner och utmynnar i dramatiska stämningar från ett jagande hav.

Harmoni. "Vilan", akryl, 2016.

Utställning: Sentiero dei limoni

Konstnär: Sonja Mattila
Plats: Galleri Perspektivet, Ekenäs bibliotek
Tid: Till den 30 maj 2017
Sonja Mattilas utställning i galleri Perspektivet tar avstamp i konstnärens resa till Italien, närmare bestämt Amalfikusten och byarna Minori och Majori. Där går en citronstig, som Mattila ville besöka för att hon hade fått möjligheten att måla ett citronträd på en vägg.
Resan utmynnade i ett flertal målningar av citroner och citronträd, verk som nu upptar hela första väggen i galleri Perspektivet. Redan citronens vackra färg tilltalar ögat och väcker en längtan till de solsmekta landskap som porträtteras. Mina favoriter bland citronmotiven är det bulliga citronträdet på tavlan "Solvind" (på finska Ilotuuli, glädjens vind, också det ett träffande namn), och den rogivande "Vilan".
Efter Italiens fruktbara landskap återvänder vi till vårt eget lands karga men också det vackra natur. Strandpromenaden fortsätter längs klippor och havsstränder, genom den skirt gröna "Längs stigen" som med sin perfekta färgsättning helt fångar stämningen en försommardag.

Tredimensionellt med föremål

Lite längre in i utställningen kommer en samling tavlor av blåmusslor. Motiven accentueras på ett levande och trevligt sätt genom det akvarium med sand och riktiga musslor som ramar in tavlorna. Det är ett finurligt sätt att göra utställningsupplevelsen tredimensionell, och Mattila utnyttjar det också i början av utställningen med riktiga citroner.
Efter strandpromenaden följer en samling äldre tavlor med mycket varierande motiv, så att utställningen som en helhet blir något spretig, trots den fina starten. Jag frågar mig också varför de två dramatiska havstavlorna, "Bränning" och "Höststorm" har placerats tillsammans med några studier i människokroppen, då de tematiskt hade suttit mycket väl längs strandpromenaden – låt vara med en helt annan, höstlig stämning.

Gammalt och nytt

De äldsta tavlorna är från år 1995, de nyaste från 2017. Förutom hav och strand finns här flera tavlor av får, fåglar och människor, liksom några mera abstrakta verk. Bäst tilltalas jag av citrontavlorna och havsmotiven, som är mycket högklassigt genomförda.
Också studierna i människokroppen visar att konstnären också kan återge andra motiv men alla tavlor med människor på är inte lika lyckade.
En av de äldsta tavlorna, akvarellen "Milky way", hör till mina favoriter. Stämningen i tavlan, där två flickor blåser ett stjärnregn över nattsvart himmel, fångar åskådarens uppmärksamhet.
ANDRA LÄSER