Sommarbussen rullar i sommar igen

Raseborgs Sommarbuss testades förra sommaren och blev en succé. Därför rullar Sommarbussen vidare denna sommar, dessutom med betydligt fler turer – sammanlagt 63 mot fjolårets 12.

Sommarbussen kommer att trafikera från den 27 juni till och med den 12 augusti och ger nya möjligheter att se olika delar av Raseborg och njuta av stadens serviceutbud och evenemang under sommarmånaderna.
Turerna körs tre gånger i veckan med tre turer per dag. Sommarbussen kör således tisdag, torsdag och lördag med en tur på morgonen, en annan på dagen och en tredje på eftermiddagen. Starterna går klockan 10, 13 och 17 från Rådhustorget i Ekenäs och vidare till Raseborgs slottsruin, Karis busstation, Billnäsallén med ändhållplats på torget i Fiskars. Returen sker på samma rutt.
Sommarbussen kommer att trafikera från den 27 juni till och med den 12 augusti och ger nya möjligheter att se olika delar av Raseborg och njuta av stadens serviceutbud och evenemang under sommarmånaderna.

Hoppa av och på

Man kan åka hela rutten tur och retur eller hoppa av på en eller flera hållplatser på vägen. Ifall man kommit med tåg från Åbo eller Helsingfors kan man dessutom hoppa på bussen vid Karis busstation. Bussen erbjuder även möjlighet att ta sig till Raseborgs Sommarteater vid slottsruinerna, ett önskemål som många fört fram.
Sommarbussen förverkligas på initiativ av Raseborgs stads nya utvecklingsavdelning i samarbete med Fiskars bruk och Forststyrelsen. Målsättningen är att få fler sponsorer för att dela på kostnaden.
Sommarbussen är ett abonnerat, tidsbestämt koncept med främsta syfte att betjäna turister, men givetvis även fritidsboende och invånare. Bussen ersätter inte nuvarande linjetrafik, utan erbjuder passagerarna möjlighet att enkelt röra sig inom vissa delar av Raseborg till ett facilt pris. En tur med bussen kan också bli en rolig sommarutflykt för hela familjen – resan är gratis för barn under 12 år. Sommarbussen för även kunder till de företag och programarrangörer som finns på rutten, vilket ger dem möjligheter att haka på med evenemang, mat, dryck eller shopping.
Busstjänsten har upphandlats genom anbudsbegäran på stadens webbplats. Fem offerter lämnades in och Hangö Trafik valdes, deras offert var helhetsmässigt den fördelaktigaste. Raseborg strävar efter att vara en kolneutral stad och därför har bussens klimatpåverkan även beaktats i beslutet.
ANDRA LÄSER