Spelrecension: Sonic Frontiers är den blå igelkottens bästa 3D-äventyr på åratal

Sonics nya äventyr är inte fläckfritt – men ett stort kliv framåt mot en ljusare framtid.

Hur alla saker man gör i spelet hänger ihop och främjar ens framfart i äventyret är på många sätt unikt och skickligt utfört.
10.12.2022 14:06

Spel: Sonic Frontiers

Format: Xbox Series X/S, Playstation 4/5, Nintendo Switch, pc
Åldersgräns: 7
Betyg: 3/5

Sonic Frontiers

Format: Xbox Series X/S, Playstation 4/5, Nintendo Switch, pc
Åldersgräns: 7
Betyg: 3/5
Skulle jag rangordna framtida händelser enligt sannolikheten för att de inträffar, hade mycket kommit före ”ett nytt bra Sonic-spel i 3D”. Typ fred på jorden, slutet på klimatkrisen, eller att helvetet fryser till is – till exempel.
Så jag kan bara anta det just nu råder rena rama fimbulvintern där pepparn växer. Frontiers är mot alla odds nämligen just det: ett bra Sonic-spel i 3D.
Allt kretsar kring den nya öppna konstruktionen, som bottnar i att Sonic och hans vänner blivit strandsatta på en mystisk ögrupp, där varje ö utgör en ”sandlåda” fullproppad med små plattformsutmaningar, pussel och fiender att överlista.
Vanligtvis är ”free roaming”-kortet det tröttaste en serie i behov av förändring kan spela ut, men här känns det logiskt. Igelkottens oerhörda snabbhet har historiskt ofta stått i konflikt med bandesignens begränsningar. Här ges Sonic verkligen utrymme att leva ut på ett naturligt och samtidigt spelmässigt lekfullt sätt.
Tack vare snillrikt designade utmaningar, som man med imponerande frekvens snubblar över vart man än styr stegen, bibehålls tillräckligt mycket fokus och kontroll i spelmomenten för att det inte ska bli för löst i kanterna.
Med det sagt har somliga beståndsdelar viss utvecklingspotential. De charmiga retrobanorna i klassisk Sonic-stil kunde ha varit mer sömlöst integrerade och variationsrika. Också världsbygget och manuset lämnar en del att önska.
Men totalt sett har Sonic i 3D inte varit bättre eller roligare på många, många år.

ANDRA LÄSER