Peter Pan och kapten Krook är valda – här år skådespelarna på Raseborg i sommar

Både nybörjar och scenvana finns med i sommarens uppsättning av Peter Pan på Raseborgs sommarteater.

Huvudroller. Walter Wilkman och Edward Friis delar på rollen som Peter Pan i sommar. Kapten Krook gestaltas av Karri Kaksonen.
Rollen som Peter Pan delas av Edward Friis från Antskog och Walter Wilkman från Ingå. Edward (12) och Walter (11) är båda debutanter på Raseborgsscenen. De kommer att spela huvudrollen tio föreställningar var. Pojkarna känner sig förväntansfulla inför sommaren.
– Det skall bli roligt. Jag blev nog lite chockad över att jag fick en så stor roll, eftersom det är första gången jag står på scenen, säger Edward
- Det är mycket spännande, instämmer Walter.
Koreografin är det som på förhand känns svårast för pojkarna, som båda sysslar med musik och idrott på sin fritid.

"Underbart att spela på Raseborg"

I rollen som Kapten Krok får vi se Karri Kaksonen från Esbo.
– Det känns helt underbart att äntligen få stå på Raseborgs sommarteaters scen, säger Kaksonen.
Han har deltagit i audition för Raseborgs sommarteater två gånger tidigare och har teatererfarenhet från bland annat Fallåker i Esbo och teaterföreningen Rampfeber i Vanda, som han har varit med och grundat.
Sagan om Peter Pan har fascinerat barn och vuxna redan över hundra år. Musikalen är en berättelse om en pojke som kan flyga med hjälp av älvstoft och genom att tänka lyckliga tankar och som vägrar bli vuxen. Pjäsen baserar sig på J.M. Barries bok, dramatiserad av Anna Simberg och Sven Sid utifrån J.P. Westrups översättning. Sångtexterna är gjorda av Lars Huldén och musiken av Sven Sid och Mika Siekkinen. Manus är bearbetat och anpassat för Raseborgs utescen.

Många nya ansikten

Ensemblen består av 25 amatörskådespelare, av vilka en stor del är med för första gången. Som regissör för produktionen verkar Riddo Ridberg från Pargas, som är glad över att det finns både kända Raseborgsprofiler och nya talanger i produktionen.
– Vi bjuder på ungdomlig energi och en fartfylld föreställning, som passar hela familjen, säger han.
Kapellmästare är Oscar Fagerudd som med en fempersoners orkester står för musiken. Koreograf är Annatuuli Saine, scenograf Minna Ihalainen och som kostymör verkar Saara Kantanen. Premiär blir det 25 juni.
Den 23 juli ges en syntolkad föreställning, den 2 augusti en teckentolkad föreställning och den 26 juli ordnas en familjedag med program på området kring Raseborgs slott.

ANDRA LÄSER