HS: 75 procent av finländarna vill ta coronavaccinet

Finländarnas vilja att bli vaccinerade mot covid-19 har ökat betydligt, visar Helsingin Sanomats senaste gallup.

Sannfinländare är mer skeptiska till coronavaccinet än anhängare till övriga partier, visar Helsingin Sanomats gallup.
Intresset för att ta coronavaccinet har vuxit bland finländarna. Det visar Helsingin Sanomats senaste gallup. Hela 75 procent säger att de tänker ta eller redan har tagit vaccinet. 13 procent uppger att de inte tänker vaccinera sig och 12 procent att de ännu inte kan säga.
I den förra gallupen, som tidningen gjorde i december, uppgav 56 procent att de var beredda att ta vaccinet. Drygt en femtedel, det vill säga 22 procent, sade att de inte skulle ta vaccinet och lika många, totalt 23 procent, att de inte kunde säga.
Äldre personer är mer positivt inställda till att vaccinera sig än yngre: 91 procent av de som är över 70 år tänker ta vaccinet, medan endast 67 procent av de som är under 30 år uppger att de tänker ta det.
Enkäterna visar också att Sannfinländare är mer skeptiska till coronavaccinet och mindre oroliga för viruset. Sammanlagt 30 procent kan med säkerhet säga redan nu att de inte tänker vaccinera sig. Majoriteten av de övriga partiernas anhängare uppger att de tänker vaccinera sig.
ANDRA LÄSER