RasBudo och Smulter premierades vid idrottsgalan

Taekwondoföreningen RasBudo från Ekenäs och Fredrik Smulter tillhörde de stora segrarna vid den finlandssvenska idrottsgalan på lördag kväll.

Fredrik Smulter tog hem bragdmedaljen.
Fredrik Smulter från Malax meddelade i augusti i fjol att han avslutar sin karriär i bänkpress. I lördags mottog han bragdmedaljen inom finlandssvensk idrott.
Vid den finlandssvenska Idrottsgalan premierades idrottare, tränare och föreningar för sina prestationer under fjolåret. Idrottsgalan som arrangeras av Finlands Svenska Idrott samlade cirka 250 idrottsvänner på Hotel Clarion.
Förutom de traditionella priserna årets förening, årets tränare, ungdomspriset samt den anrika bragdmedaljen delade även Sportpressen ut Edvin Wide-priset och Stiftelsen Tre Smeder delar ut idrottsstipendier till två framgångsrika idrottare med anknytning till Helsingfors.
Nytt för i år var utmärkelsen Årets skola i rörelse. Priset delas ut till en skola som på ett mångsidigt och kreativt sätt ökat den fysiska aktiviteten under skoldagen. Premiärupplagan av priset gick till Övermark skola.
Årets tränare år 2017 blev Matti Mäki, Helsingfors simsällskap, medan stavhopparen Saga Andersson fick huvudpriset i ungdomsklassen.
Kvällens stora namn vars Fredrik Smulter som nu för andra gången tog hem den finlandssvenska bragdmedaljen. Första gången det skedde var 2009. Smulter är bland annat är fyrfaldig världsmästare i bänkpress och var första man att nå drömgränsen 400 kilogram.
Övriga nominerade för bragdmedaljen var Eevi Bengs som tävlar i modern femkamp och boxaren Eva Wahlström.

"Alla är lika mycket värda"

I Raseborg kunde man fira titeln Årets förening. Den gick till RasBudo, med verksamhet också i Hangö, som har taekwondo på programmet.
Juryn lyfte i sin motivering bland annat fram bredden i verksamheten och skrev om "en innovativ förening som ser sina medlemmars enskilda behov och bryr sig om individens välmående. De ger stöd genom professionell coachning om medlemmarna önskar. Tränarna ser inte bara till prestation, alla får vara med och ingen behöver sitta på bänken. Föreningen satsar mycket på barn och ungdomars välbefinnande och satsar på förebyggande arbete. De delar givmilt med sig av sin kunskap och är förespråkare för motion och att vara i rörelse. Sammanhållningen och andan är hög inom föreningen och alla är lika mycket värda oberoende av ålder och nivå. Deras arbete har gett goda resultat och föreningen har två år i rad placerat sig som bästa förening på FM-nivå. RasBudo är goda ambassadörer för sporten."

Premieringar vid Idrottsgalan

Edvin Wide-priset: Eljas Aalto, IF Sibbo-Vargarna.
Årets Skola i rörelse: Övermark skola.
Årets tränare: Matti Mäki, Helsingfors simsällskap.
Ungdomsprisets: Saga Andersson, Esbo IF (huvudpriset), Christian Friman, Esbo Skytteförening, Vilma Oura, Helsingfors Simsällskap.
Tre Smeders idrottsstipendium: Eevi Bengs, Helsingin Nykyaikaiset 5-ottelijat, Max Granlund, Dicken.
Årets förening: RasBudo ITF Taekwon-do.
Bragdmedaljen: Fredrik Smulter.

ANDRA LÄSER