Nu upphör rekommendationen om distansjobb – tänk på det här när du återvänder till kontoret

På tisdag upphör den nationella rekommendationen om distansjobb. Här tipsar Institutet för hälsa och välfärd om vad du ska tänka på när du återvänder till jobbet.

Det är igen dags att återvända till kontoren.
28.02.2022 09:29 UPPDATERAD 01.03.2022 09:51
Den nationella rekommendationen om att jobba på distans är inte längre ett faktum. På måndagsmorgonen säger direktören för Institutet för hälsa och välfärd (THL), Mika Salminen, att "distansarbetsrekommendationen äntligen kan slopas". Han konstaterar också att samhället har öppnats upp i takt med att coronaviruspandemin har stabiliserats och att vaccinationstäckningen har blivit stor.
– Epidemin är ändå inte över och när man återvänder till att jobba på arbetsplatsen är förnuftigt att, genom vaccinering och de redan tidigare lärda tillvägagångssätten, fortsättningsvis tänka på den egna och omgivningens säkerhet, säger Salminen.
THL listar även flera saker att tänka på när du återvänder till din arbetsplats. Exempelvis påminner man om att det fortsättningsvis är viktigt att använda munskydd i offentliga inomhusutrymmen. Det kan bland annat handla om kollektivtrafiken där många människor är nära varandra.
THL påminner även om att hålla säkerhetsavstånd till andra personer om det är möjligt och vikten av att se till att du har ett bra vaccinationsskydd. Du ska också bli hemma om du är sjuk och inte återvända till arbetsplatsen förrän du är frisk.
THL skriver också att det är bra att ventilera arbetsplatsen och framför allt mindre möteslokaler. Om möjligt anser THL också att du ska undvika de allra livligaste dagarna på arbetsplatserna.
"Arbetsplatsernas tillvägagångssätt varierar, men om det är möjligt att sprida ut dagarna du är på arbetsplatsen är det bra att utnyttja möjligheten".

ANDRA LÄSER