Gullö runt paddlas i Ekenäs på söndag

Kanotklubben Wågen ordnar sin traditionella paddling Gullö runt nu på söndag. I år är det 44:e gången som kanotisterna paddlar den drygt 20 km långa rutten runt Gullö.

Wågen ordnar sin traditionella paddling Gullö runt nu på söndag.
År efter år har Gullö runt lockat till sig allt större skaror kanotister. Fjolårets totala deltagarantal steg till närmare nittio tävlande kanotister från de yngsta i 10-årsklassen till veteraner med främsta målet att utmana sig själva och än en gång njuta av paddlingen i vacker skärgårdsmiljö.
Gullö runt har både en tävlingsklass och en motionsklass. Deltagarna i tävlingsklassen paddlar loppet på högst två timmar, medan tiderna i motionsklassen varierar från knappa två timmar till dryga tre timmar.
Eftersom Gullö runt har status som deltävling i Finlands cup-paddlingen brukar loppet locka till sig landets främsta kanotister. I fjol var landslagskanotisten Jeremy Hakala från Kangasalan Melojat snabbast i tävlingsklassen och han rundade Gullö på tiden 1.31.00. Tio sekunder senare i mål var Jonas Saelens från Vesisamoilijat.
Snabbast bland damerna var Netta Malinen från Tampereen Vihuri på 1.37.07.
Wågens kanotskjul i Våghusparken i Ekenäs är basen för den drygt 20 km långa paddlingen runt Gullö. Där kan kanotisternas följetrupper och andra åskådare följa med start och målgång och kanske styrka sig med glass och dricka från kanotklubbens sommarkiosk.
Den långsammare motionsklassen startar kl. 10 och tävlingsklassen paddlar i väg en timme senare kl. 11. Loppet är för tredje året i följd öppet också för SUP-paddlare, som antingen avverkar hela det 20 km långa loppet eller en kortare sträcka på 8 km.
Gullö runt är alltså samtidigt en deltävling i Finlands cup-paddlingen, med en allmän tävlingsklass samt klasser för åldersgrupperna damer och herrar 16 år, 18 år, 40 år, 50 år, 60 år och 70 år.
De yngsta kanotisterna paddlar ett Mini-Gullö-lopp, tävlingsklasserna är flickor och pojkar 10 år, 2,5 km, flickor och pojkar 12 år, 2,5 km, samt flickor och pojkar 14 år, 5 km.

ANDRA LÄSER