267 nya coronafall i Finland på fredagen

Incidensen har sjunkit i hela landet, visar siffror från Institutet för hälsa och välfärd. Bild: VN/SPT-arkiv

Omkring 25,7 procent av landets befolkning har fått den första dosen av coronavaccinet.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 267 nya fall av coronaviruset på fredagen. Det innebär att sammanlagt 85 344 personer i Finland har testat positivt sedan pandemin bröt ut för ett drygt år sedan.

Sammanlagt 92 coronapatienter vårdades i torsdags på sjukhus runtom i landet, av dem behövde 37 intensivvård. Enligt torsdagens uppgifter har sammanlagt 902 personer avlidit till följd av covid-19 i Finland.

Incidensen, det vill säga antalet smittfall per 100 000 invånare under de senaste 14 dygnen, är i hela landet 74,4. I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är incidensen 128,4, i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt 118,8 och i Vasa sjukvårdsdistrikt 23,6.

Fram till i torsdags hade sammanlagt 1 430 756 personer i Finland fått sin första dos av vaccin, vilket motsvarar omkring 25,7 procent av landets befolkning.

140 223 personer har fått också den andra dosen.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.

I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.

Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.

Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.