Das Autoland tog över Zebra

Män och bilar. Känsla för bilar, kärlek till bilar som har personlighet. Det är vad Zebra i Karis bjuder på.

MANNEN OCH BILEN. Martins kärlek är en Cadillac Eldorado Sevilla, årsmodell 1959.
16.07.2017 12:00

Utställning: Das Autoland

Fotograf: Bernd Roselieb
Plats: Galleri Zebra, Fokushuset i Karis
Pop up: Märta Nummenmaa
Tid: 7.7 – 26.8 2017
Öppet: ti-fr 11-17, lö 10-14

För sex år sedan började tysken Bernd Roselieb fotografera bilar och deras ägare. Det har resulterat i att Galleri Zebra, som fortfarande har öppet i Fokus-huset i Karis, kan bjuda på en annorlunda utställning. Motiven kanske rent av kan locka besökare som inte så ofta besöker gallerier?
För Roselieb började projektet med att han var tvungen att sälja sin Citroen XM och skaffa en ny bil på grund av en skärpning i lagstiftningen i fråga om avgasutsläpp. För att ha ett minne av den älskade bilen tog han flera bilder och ville speciellt fånga den speciella relation han hade till just denna bil. Tanken på att fotografera även andra bilägare och deras relationer till sina kära fordon hade slagit rot.
Man brukar säga att husse och hund har sina likheter, och möjligen kan man odla liknande spekulationer även i detta fall. Det är i varje fall ett roligt sätt att betrakta bilderna även för den som inte är intresserad av bilarna i sig.

Full med berättelser

Även om jag personligen är sällsynt ointresserad av bilar och endast ser dem som fortskaffningsmedel, kan jag förstå att det är möjligt att utveckla ett särskilt förhållande till en bil, precis som man kan utveckla en stark relation till andra materiella ting.
En bil kan dessutom vara smockfull med härliga berättelser, den kan spinna som en katt eller morra, ryta, och gunga!
I ärlighetens namn måste jag medge att jag också brukar tala till min anonyma mainstream-Toyota och be henne hålla ut. Och naturligtvis gav det familjens Nordenresor på 1980-talet ett extra skimmer då färden skedde i folkabussar (kallade Lyyli och Olli). Kanske har jag ett starkt förhållande till bilar trots allt? Roselieb lyckas på ett odramatiskt sätt både väcka frågor och fånga känslan för bilen i sina bilder.

Två kvinnor

Man får uppfattningen att det mest är män som älskar sina bilar, men på utställningen finns också två kvinnliga bilägare. Männen är 31 till antalet.
Därtill figurerar några kvinnor sittande i en baklucka, men jag misstänker att de är mera sällskap än ägare i sammanhanget. Och på en bild finns den klassiska bil-kvinna kopplingen då en snygg kvinna poserar på en bilutställning, vilket ger rysningar åt vilken feminists som helst men även speglar bilvärlden. Utöver porträtten av ägare-bil ingår nämligen ett antal bilder från bilshower och liknande evenemang då Roselieb rest Tyskland runt.
Jürgens kärlek går till en Ford Ranchwagon (årsmodell 1957) som han gärna kör till festivaler med för att hänga med andra bilägare. Thomas älskar att meka på sin Audi (2004) medan Christian älskar att köra fort med sin Porsche 924 (1988). Bara för att nämna några av kärleksförklaringarna.

Porträtt av vänner

Pop-up galleriets bilder av Märta Nummenmaa kompletterar utställningen på ett lyckat sätt, och inte enbart för att där också finns en VW bubbla, utan för att de ansiktena framstår så personliga och vänliga.

ANDRA LÄSER