Michael Monroe skapade årets rosa band

Då statens finansiering av cancerforskning minskar blir andra kanaler för medelanskaffning allt viktigare. Rosa bandet är den kändaste cancerinsamlingen i Finland.

Positiv. – Varje dag som frisk på jorden är en bra dag, säger Michael Monroe, som designat årets Rosa band.

– Vi behöver mera pengar till cancerforskning, speciellt därför att statens finansiering av hälsorelaterad forskning vid universitetssjukhus och forskningsanstalter har minskat kraftigt de senaste åren. År 2016 var finansieringen under 40 procent av vad den var år 2011, säger Sakari Karjalainen, generalsekreterare för Cancerstiftelsen.

I år har Rosa bandet som mål att samla in 1,5 miljoner euro för att kunna dela ut forskningsstipendier. Årets band är designat av musikern Michael Monroe. Bandet pryds av stjärnor och hjärtan, som Monroe ofta ritar på sin autograf.

– Stjärnorna representerar ljus och hjärtana kärlek. Musiken är mitt livs kärlek och det att min musik kan hjälpa människor som kämpar mot en svår sjukdom är det finaste med det här yrket, säger han.

– Musiken har också hjälp mig under svåra tider. Det bästa man kan göra med publicitet är att använda den för en god sak. Jag är tagen över att jag blev ombedd att komma med i Rosa bandet-kampanjen. Vem som helst av oss kan insjukna när som helst och behöva hjälp.

ANDRA LÄSER