Fiskeriområden vill åtgärda skarvläget – kartlägger stammen för att kunna ansöka om jaktlov

De västnyländska fiskeriområdena har beställt en kartläggning över skarven i skärgården i Västnyland. Syftet är att få fram dokument för ansökning om tillstånd att decimera stammen, som vållar stor skada på fiskbeståndet. 

Skarvar påverkar fiskbeståndet och vållar skada för fiskare. Nu vill fiskeriområden längs kusten åtgärda problemet.
Mira Strandbergmira.strandberg@vastranyland.fi
25.05.2023 15:36 UPPDATERAD 27.05.2023 15:12
Så gott som alla fiskeriområden längs den finländska sydkusten har beställt en kartläggning över skarven på sina vattenområden. Lovisa skärgårds fiskeriområde har redan fått en kartläggning som gjordes av fiskeriområdets styrelsemedlem Timo Salmia
Nu har flera andra fiskeriområden beställt en egen kartläggning. Syftet med kartläggningen är att få fram material som behövs för att kunna ansöka om undantagstillstånd för att åtgärda skarvproblemet. 
– Om man beräknar den mängd fisk som skarven äter i vår skärgård handlar det om enorma mängder. Särskilt akut är läget längst i väst, på Västra Nylands fiskeriområde. Bengtsårsiken leker bara på ett område norr om Hangö, och skarven har sitt häckningsområde på precis samma ställe, säger Gabi Lindholm, som är verksamhetsledare för elva fiskeriområden. 

ANDRA LÄSER