En påminnelse om att ta vara på stunden

Är det siluetten av ett bergigt landskap eller en flytande glaciär jag ser? – Nej, det är träskulpturer av konstnären och snickaren Minja Kolehmainen som finns installerade i Minigalleriet i Onomas butik i Fiskars under namnet We only have this moment.

Minja Kolehmainens skulptur Nature 2.
Cecilia Etzell
23.11.2022 19:10

Utställning: We have only this moment.

Konstnär: Minja Kolehmainen.
Plats: Onoma Shop i Fiskars
Tid: 2.11 – 24.12.2022.
Med den pågående utställningen i Onomas Shop i Fiskars vill Kolehmainen uppmana oss att uppskatta stunden, det som är omkring oss, och använda våra sinnen till uppdraget. Inspirationen till konstverken har uppstått från beundran av elementen i naturen, Atlantens djupa hav, sanden, vinden och livets oändliga skönhet.
Skulpturerna tar former som mycket väl kunde anses vara berg, sanddyner eller möjligtvis vågor. De stiger och sjunker i höjd och upprepas i mängden av toppar men även av skulpturer på rad. De är alla målade vita och med hjälp av skenet från belysningen skapas starka skuggor runt dem och man kan se tydligt hur de alla skulpturerna är behandlade så att de har räfflad yta. De liknar alla varandra på ett eller annat sätt men är självfallet individuella och alla placerade i olika positioner som kontrast till varandra.
Minja Kolehmainens skulptur Nature 13.
Onomas utställning finns i utrymmet mellan shopen och cafe Antique i tornursbyggnaden. Det är ett litet rum som fungerar som en kort korridor som transporterar dig från de kreativa produkterna skapade av konstnärer och formgivare i Fiskars, till det avslappnade caféutrymmet där konversation och begrundande kan ta plats. Det är därför ett ganska passande koncept att ha en utställning som denna som en brygga från en stämning till en annan och där emellan för att påminnas att vi har denna stund.

ANDRA LÄSER