I Hangö à la carte vill man lyfta fram stadens mattraditioner – Manne Stenroos: ”Skulle vara glad om boken skulle starta en debatt”

Matskribenten Manne Stenros hoppas på att hans nyutkomna kokbok ska bli startskottet på en debatt om vad som är utmärkande för Hangös matkultur. I boken finns många av Hangös restauranger representerade, men också lokala producenter och hemmakockar.

Manne Stenros har nyligen utkommit med boken Hanko – Hangö à la carte, som har texter på svenska, finska och engelska.
03.12.2022 06:27 UPPDATERAD 03.12.2022 19:07
Förra veckans fredag nådde kokboken Hanko – Hangö à la carte handlarna. Hangöläckerheter och Hangömysigheter finns samlade på bokens nittiofem sidor. Skribent och samtidigt också utgivare är Manne Stenros, som är fritidsboende i Hangö, Täktom.
– Jag gav ut min första kokbok år 1992 och har nu skrivit kokböcker i trettio år. Jag har lärt mig branschen under vägens gång och intresset bara växer efter varje avslutat projekt. Jag får hela tiden nya idéer som jag vill förverkliga, säger han.
I boken Hanko – Hangö à la carte, som för övrigt har texter på svenska, finska och engelska, får läsaren bekanta sig med olika lokala delikatesser som finns i matbutiken, restaurangutbudet, men också med hemmakockar och lokalproducenter. Ungefär hälften av recepten är vad som kunde kategoriseras som traditionell husmanskost och hälften restaurangmat.

ANDRA LÄSER