Mario och gänget är äntligen tillbaka på fotbollsplanen igen

Partyfotboll med överraskande speldjup.

För vinstpengar kan man köpa ny klädsel till alla karaktärer, för att förbättra särskilda attribut så som teknik, snabbhet, styrka eller passningsäkerhet.

Spel: Mario Strikers:
Battle League Football

Format: Nintendo Switch
Åldersgräns: 7
Betyg: 4/5

Spel

Mario Strikers: Battle League Football
Format: Nintendo Switch
Åldersgräns: 7
Betyg: 4/5
Mario Strikers återkomst efter 15 års frånvaro är det perfekta substitutet för sommarens uteblivna fotbolls-VM.
Det är förstås en väldigt ”Mario-fierad” variant av sporten som serveras jämfört med hur vi känner den till vardags. Spelarna är utrustade med specialförmågor och allt vad domare heter saknas – helt enkelt för att det inte finns några regler att följa. Skoningslösa knuffar, glidtacklingar, ja till och med hoppsparkar är tillåtna medel i jakten på vinsten. De föremål som slumpmässigt kastas ner från publiken spär på kaoset ytterligare; såsom bananskal, sköldpaddsskal och bomber som kan användas i mindre välvilliga syften. ”Fair play” finns inte i Mario Strikers vokabulär.
Tumultet på planen är dock för all del underhållande och överraskande genomtänkt. För varje teknisk småfiness finns också en motmanöver som kan störa eller i bästa fall avvärja den helt – något som skänker matcherna stor dynamik.
Att ett till synes lättsmält partysportspel ruvar på ett sådant djup har både för- och nackdelar. Det gör å ena sidan spelet mer givande i längden, å andra sidan mindre lättillgängligt under förfesten eller släktsammankomsten.
Jag hade gärna sett ett robustare karaktärsgalleri, inte minst för att minimera dubbletter i lagkonstellationerna, liksom några fler spellägen. I övrigt lämnas jag verkligen inte med mycket att ifrågasätta eller vara missnöjd över.
I sitt rätta element, i en flerspelarkontext, är Mario Strikers: Battle League Football underhållning på hög nivå.
ANDRA LÄSER