Carunas prishöjning skapar oro

Elbolaget Carunas chockerande prishöjning har fått folk att rasa på sociala medier. Prishöjningen upplevs vara irrationell och plötslig. Kunderna ifrågasätter också vad pengarna egentligen ska användas till.

<b>Osäkert pris. Årsförbrukningen av el i Christel Lindqvist-Jauhiainens familj är kring 16 000 kilowattimmar om året. För familjen är det otryggt att inte veta exakt hur mycket dyrare elräkningen blir från och med mars.</b>

I slutet av januari fick Christel Lindqvist-Jauhiainen liksom många andra i västra Nyland ett brev av Caruna. I brevet informerar företaget att överföringspriserna på el höjs kraftigt från och med mars. Priserna kan inte konkurrensutsättas eftersom företaget har monopol på överföringen.

– De skickar ett sådant här brev i slutet av januari och ändringen sker i mars. Man har ju inte tid att påverka det. Det skulle vara annan sak om man kunde begära offert.

I brevet finns en tabell som räknar hur mycket elpriserna i medeltal kommer att höjas för olika kundgrupper. Christel Lindqvist-Jauhiainen bor i ett småhus med jordvärme och hör till de kunder vars räkning kan höjas med drygt 22 euro i månaden. Men priset är inte säkert, vilket skapar oro.

– Man skulle åtminstone vilja veta exakt vad som gäller och inte ett ungefärligt pris. Är det bara att vänta på fakturan?

Caruna höjer elöverförings- priserna

Caruna är Finlands största eldistributionsbolag.

Företaget höjer priserna med 27 procent och 22 procent från ­början av mars.

Höjningen motiveras med uppdatering av elnätet.

För höghus med årsförbrukning kring 2 000 kilowattimmar uppskattas räkningen höjas med drygt fem euro i månaden.

För egnahemshus och radhus med årsförbrukning kring 5 000 kilowattimmar uppskattas räkningen höjas med drygt elva euro i månaden.

För egnahemshus med årsförbrukning kring 18 000 kilowattimmar uppskattas räkningen höjas med drygt 22 euro i månaden.

Om familjens elräkning höjs med det uppskattade priset så innebär det en ökning på drygt 260 euro om året.

– Man gör mycket skoj för den summan på ett år. Vi lever ganska snävt då jag har varit mammaledig och nu är vårdledig, och så kommer det här i brevlådan. Men nu vet man att nästa års skatteåterbäring går till Caruna, säger Christel Lindqvist-Jauhiainen.

Vart går pengarna?

Utöver de ökade kostnaderna för hemmet kommer kostnader på sommarstugan i Åboland till. Kostnaderna för den har Lindqvist-Jauhiainen inte räknat ut ännu.

– Vid stugan har de åtminstone gjort gott då de lade kablar under jorden. Där har elavbrotten minskat, jag har fått färre sms om avbrott sedan dess.

Caruna motiverar prishöjningen med att elnätet ska uppdateras och göras säkrare. Christel Lindqvist-Jauhiainen saknar ändå en dialog från företagets sida.

Man skulle ju vilja ha exakta uppgifter om vad som händer och vad man betalar för.

– Vart går pengarna? Man skulle ju vilja ha exakta uppgifter om vad som händer och vad man betalar för. Vad planerar Caruna göra i Sjundeå och vad är tidtabellen?

Christel Lindqvist-Jauhiainen uppskattar att de haft fyra strömavbrott på tio år i hemmet.

– Det är inte så farligt. Hur blir läget bättre i hemtrakten?

Protestgrupp mot höjning

Många är upprörda över elbolaget Carunas prishöjning. Kritiken haglar på Twitter och medlemmarna i protestgruppen Caruna-kapina – vastalause kohtuuttomille hinnankorotuksille på Facebook ökar för varje dag. Gruppen protesterar mot den höga prishöjningen. I onsdags hade gruppen drygt 1 100 medlemmar.

Christel Lindqvist-Jauhiainen gick med i gruppen i tisdags.

– Det är bra att folk kontaktar ledamöter och fyller i protestlista. Jag skrev också under en protestlista, men det känns som om tåget redan har åkt.

På nätet rasar många över att företaget dessutom betalar väldigt lite skatt i Finland.

– Det skulle vara en mardröm om det kommer fram att pengarna far till Holland eller ledningen plockar hem vinsten.

ANDRA LÄSER