Tenala bibliotek testar på helgöppet: "Jag hoppas att barnfamiljer har bättre möjligheter att hinna till biblioteket"

Tenala bibliotek ska pröva ha helgöppet, men stänger tidigare på fredagar. Målet är att ge fler en chans att hinna till biblioteket samtidigt som man försöker minska på ordningsproblemen om fredagskvällarna.

Testar nytt. Tenala filialbibliotek testar nya meröppettider från och med april.
Från och med 1 april prövar Tenala filialbibliotek på att ha meröppet på lördagar och söndagar till klockan 17. Meröppet innebär att personer med bibliotekskort kan logga in torts att bibliotekets kundtjänst inte är på plats.
– Jag hoppas att till exempel barnfamiljer har bättre möjligheter att hinna till biblioteket då om de inte hinner på vardagar ,säger Heidi Enberg som är bibliotekschef i Raseborg.
Under 2018 har Tenalabibliotek haft ungefär 48 meröppet inloggningar i månaden. Däremot kan besökarantalet vara fler eftersom flera personer kan gå in på samma inloggning.
– Vi hoppas att besökarna ökar, men jag tror inte det märks i siffrorna. Biblioteket är litet och invånarna är desamma.

Kortare öppettid om fredagar

Biblioteket testar också meröppet en timme längre på vardagar, med undantag av fredag. Då kommer biblioteket att stänga tidigare än nu.
– Just på fredagskvällar har det varit stökigt så kanske hålls det mer städat om biblioteket stänger tidigare.
Biblioteket prövar de nya meröppettiderna tills 31 oktober. Under hösten 2019 utvärderar meröppettiderna och sedan fattas ett beslut om dem.

Biblioteksbesöken minskar i Raseborg

Överlag har besöken till biblioteken i Raseborg minskat. Besöken minskar också nationellt.

Biblioteksbesöken minskar i Raseborg

I fjol hade biblioteken i Raseborg ungefär 197 000 besökare. Det är drygt 5 000 färre än i fjol.
Under 2018 togs cirka 283 000 lån från biblioteket. Det är nästan 20 000 färre än i fjol.
– Det är en ganska liten minskning i Raseborg med tanke på att alla bibliotek hade stängt i en och en halv vecka för att installera nya system, säger Enberg.
I fjol gick Raseborg med i Helle-biblioteken, vilket ökar utbudet av material som kan lånas ut. Enberg kan inte säga om de digitala besöken har ökat eftersom Helle-systemen inte ger besökarstatistik kommunvis.
De fysiska lånen har också minskat. Största delen av lånen som minskar är film- och musiklån. Det är en naturlig utveckling enligt Enberg.
– Det beror på att människor börjar använda film och musik på ett annat sätt. Det är vanligare att folk strömmar film och musik nu för tiden i stället för att se på en dvd eller lyssna på en CD.
Biblioteket försöker hänga med utvecklingen och har också en strömningstjänst för filmer.
– Samlingen är ganska liten ännu, det är under 300 filmer. Men det kommer nya varje vecka.