Reserestriktionerna förlängs ytterligare – fortfarande rekommenderas finländare undvika utlandsresor

Endast för åtta stater har Finland avvecklat sina inreserestriktioner. För alla övriga gäller strikta begränsningar åtminstone fram till den 25 maj.

Finland fortsätter med strikta regler vid landets gränser åtminstone fram till den 25 maj.
Regeringen beslutade att förlänga de rådande inreserestriktionerna på torsdagen.
Restriktionerna förlängs till den 25 maj, eftersom regeringen anser att det i nuläget saknas tillräckliga åtgärder som kunde ersätta restriktionerna vid gränserna. Ytterligare ett syfte med de strikta begränsningarna vid landets gränser är att hindra virusmutationer från att ta sig in i landet.
Alla reserestriktioner fortsätter som hittills, vilket innebär att Finland begränsar inresa från alla andra Schengenländer utom Island.
Vad gäller övriga länder utanför Schengenområdet sker inte heller några ändringar i begränsningarna. Finland har tidigare avvecklat sina inreserestriktioner för personer som kommer från Vatikanstaten, Australien, Rwanda, Sydkorea, Singapore, Thailand och Nya Zeeland.
Enligt Finlands grundlag har varje finländare alltid rätt att återvända till sitt hemland. Finländare har också alltid rätt att lämna landet, förutsatt att inte rätten begränsats av en annan lag.
Trots den ständiga rätten att lämna landet rekommenderar regeringen att man för tillfället undviker onödiga utlandsresor till andra länder än de som inte längre omfattas av inreserestriktionerna.

ANDRA LÄSER