Lyckade hästtävlingar avgjordes i Hangö

Hästtävlingen Seahorse week kulminerade på söndagen i och med en deltävling i den finländska GP–serien.

Seger. Marina Ehrnrooth vann GP–tävlingen i Hangö.
Sehorse week började på onsdagen och slutade i söndags. Tävlingsledaren Mia Maukonen berättar att arrangemangen löpte bra.
– Responsens bland deltagarna har varit god och som helhet var tävlingen lyckad. Vid det här laget går det mesta på rutin, säger hon.
Det var egentligen bara under den avslutande tävlingsdagen som man fick tänka om. Det kraftiga åsk– och regnvädret på morgonen gjorde att arrangörerna ändrade tidtabellen. GP–tävlingen som egentligen skulle ha varit tävlingens sista klass, fick nu inleda söndagen. På samma gång blev starten uppskjuten med ett par timmar.
– Vi fattade beslutet med tanke på banan och det här var det bästa alternativet enligt oss, säger Maukonen.
Med tanke på att den avslutande tävlingsdagen regnade bort för ett år sedan, förstår man tävlingsledningens tanke.

Ehrnrooth segrade

Den på förhand emotsedda GP–tävlingen hade lockat mycket publik till den årligen uppbyggda tävlingsplatsen i Hangö. Där var Marina Ehrnrooth och hästen Luikka från Vitträsk ryttare bäst.
– Det är en lite bana och publiken är nära, någonting som kanske påverkar vissa hästar. Men det är ändå en bra plats att tävla på och visst är jag nöjd med segern, säger hon.
På andra plats kom ekipaget Susanna Granroth och Baccara, som kom till Hangö med en seger i säsongens alla föregående deltävlingar. Nu blev det ändå stopp på sviten för Hattel riders–ryttaren.
– Läget i totaltabellen ser ändå fortsättningsvis bra ut. Men det är klart, även om jag leder är ännu ingenting avgjort, säger hon.
Till näst väntar alltså GP-finalen om en månad. En tävling Ehrnrooth åker till med stärkt självförtroende.
– Det är klart att jag inför den här tävlingen visste att det kan komma fel och att nivån är hård. Men så skall det vara på en GP-tävling och det här var en bra seger med tanke på framtiden, säger hon.
På tredje plats kom den här gången Tomi Jalkanen och Quirinal från Ratsastusseura team Nissala. Ekipaget hade lite problem med det faktum att publiken var så nära som den var.
– För åskådarna är det så klart kul att se på nära håll, men alla hästar tycker kanske inte om det, säger Jalkanen.
Vidare berättar han att tredjeplatsen var en bra prestation.
– Inför säsongen trodde jag inte på sådana här resultat och nu är det redan andra gången vi blir tredje på en GP-tävling. Så visst är jag nöjd.

Fortsättning

Sehorse week hade den här gången 1 200 starter och Mia Maukonen berättar att tävlingen också höll sin vanliga höga nivå.
– Det är en bra tävling och på samma gång är den lite speciell. Inte finns det egentligen någon annan som på samma sätt ordnas inne i en stad och byggs upp på det här viset.
Det här är också saker som gör att man även nästa år kommer ordna tävlingen.
– Vi pratade med ryttarförbundet och de var positiva till att vi ordnar. Det blir en bra stämning här då tävlingsplatsen och läktarna är nära varandra. Visst, en del hästar tycker kanske inte om det, men som helhet är det här ett fungerande koncept, säger Mia Maukonen.

Seger för Aminoff

Jessica Aminoff från Billnäs ryttare vann 125 centimetersklassen på lördagen med hästen Eon. Samma ekipage tog också en seger för 12 år sedan.
– Jag tror inte det är många hästar som varit med så här länge. Det var roligt att vi kunde vinna ännu en gång, men det är en rutinerad häst, säger hon själv.
Med hästen Cathella hade hon också bud på seger i 140-klassen, men blev till slut andra.
– Där tävlade jag med en häst som kanske inte riktigt har rutin från sådana här stora tävlingar, men det var ändå en bra prestation.
Vidare berättar hon att Seahorse week alltid är en kul tävling att vara med på.
– Det är alltid fint i Hangö och det råder en trevlig sommarstämning.
Till näst väntar seriefinaler för unghästar i mitten av augusti. En tävling Aminoff är på väg till.
– Jag tror att Eon får komma med också då, men man måste se från vecka till vecka med honom. I helgen gick det bra då det var varmt väder, men man måste vara lite försiktig, säger Jessica Aminoff.

ANDRA LÄSER