Spelrecension: Stabil men lite överraskningsfattig gaturacing

Nya Need for Speed är ytterligare ett steg, om än litet, i rätt riktning.

Unbound släpps bara till de senaste konsolerna, vilket förklarar de få kompromisserna i grafiken som både är snygg och flyter på finfint.
17.12.2022 14:00

Spel

Need for Speed: Unbound
Format: Xbox Series X/S, PlayStation 4/5, PC
Åldersgräns: 12
Betyg: 3/5

Spel

Need for Speed: Unbound
Format: Xbox Series X/S, PlayStation 4/5, PC
Åldersgräns: 12
Betyg: 3/5
Det senaste tillskottet i Need for Speed-familjen, Unbound, är signerat Criterion Games (gänget bakom bl.a. de omtyckta Burnout-spelen) och i likhet med 2019 års ”Heat” ytterligare ett steg i rätt riktning för EA:s långkörare. Men inte ett tillräckligt stort sådant för att på allvar lyckas ta serien till nästa nivå.
Händelserna har denna gång förflyttats från Miami-inspirerade Palm City till Chicago-inspirerade Lakeshore, vilket i praktiken innebär mindre visuell skillnad än man kanske kan tro. Det är framförallt mest i innerstadskärnan som Unbound tydligt särskiljer sig – i övrigt känns flertalet kvarter och omnejder mer bekanta än de borde göra.
Medan Heat hade en uppdelning mellan lagligt anordnade race på dagen och illegal verksamhet nattetid är det i Unbound laglös körning dygnet runt som gäller. Upplägget är annars bekant, med ett vid det här laget etablerat ”free roaming”-format där man kryssar mellan tävlingar och på vägen ofta dras in i polisjakter (vilka i värsta fall slutar i svidande böter).
Man slipper fortfarande inte undan krystade storyinslag och grovt klichéartade porträtt av underground-racingens utövare. Men det nya visuella greppet att använda tecknade karaktärer och färgglada specialeffekter mitt bland all övrig realism, har sin charm och får gärna vidareutvecklas i framtiden.
Unbound kommer kanske inte lämna det största avtrycket i Need for Speed-historien, men är till syvende och sist ändå ett pålitligt köp för fans av digital gaturacing.

ANDRA LÄSER