22-årig man fast för skadegörelse på gravgård

Bild: VN-arkiv/Nina Ahtola

Natten mellan den 21 och 22 januari utsattes ett flertal gravar på Ekenäs nya gravgård för skadegörelse. Nu har en man gripits misstänkt för dådet.

Fyra gravstenar hade fällts medan cirka tio andra utsattes för skadegörelse. Bland annat hade ljuslyktor krossats.

Polisen har nu gripit en 22-årig i samband med förundersökningen. Polisen kom mannen på spåret tack vare ett tips från allmänheten. Den misstänkta är inte ortsbo.

I samband med att mannen greps gjorde polisen en husrannsakan och hittade övrig bevisning som binder honom till brottet.

Varför han begick brottet är oklart.

– Han har inte kunnat motivera det, men alkoholen hade sin andel, säger undersökningsledaren kriminalkommissarie Mats Sjöholm.

Skadegörelse och griftefrid

Ärendet utreds som grov skadegörelse samt brott mot griftefrid.

Om han döms för grov skadegörelse blir straffet mellan fyra månader och fyra år fängelse. Straffet för vanlig skadegörelse, det vill säga inte grov, är böter eller fängelse i maximalt ett år. För brott mot griftefriden är straffet detsamma, böter eller fängelse i upp till ett år.

Förundersökningen torde bli klar under vårvintern och ärendet skickas då till Västra Nylands åklagarämbete för åtalsprövning.

Enligt kriminalkommissarie Mats Sjöholm torde han även bli ersättningsskyldig för de skador han förorsakat, dock har inte alla målsägande ännu lämnat in ersättningskrav.

Mer läsning