Thomas och Thomas ordnar unik talkshow – de hemliga gästerna avslöjas först i soffan

Musikern Thomas Enroth och programledaren Thomas Lundin har slagit ihop sina påsar. Deras nya soffprogram börjar sändas redan i februari bland annat på vastranyland.fi

Susann Sonntag medverkar i showen som artist. Här tar hon en selfie i soffan tillsammans med Thomas Lundin.
Det började som en tanke hos Jakobstadsmusikern och -producenten Thomas Enroth. När coronaplågan bara fortsatte började han kring jul fundera på nya kultursatsningar.
Thomas Lundin är en väl bekant journalist och programledare från Ekenäs. Han känner Enroth sedan länge, och tillsammans började de två skapa tillsammans.
– Enroth ville hitta på något. Men jag ville att idén skulle innehålla någon twist, säger Lundin som påpekar att han även har en bakgrund som improvisationsskådespelare:
– Jag ville kombinera mina roller och det var där idén formades.

Överraskningsgäster

Thomas och Thomas enades om en talkshow där musik varvas med soffdiskussioner, men det speciella är att Lundin inte kunnat förbereda sig för – detta eftersom han inte hade en aning om vilka gäster som dyker upp.
Thomas Enroth och Thomas Lundin gör sig redo för inspelningen av dagens första soffsamtal. De går igenom detaljerna med teknikern Jakob Löflund.
Fyra avsnitt med totalt sexton soffgäster spelades in på After Eight i Jakobstad i början av februari. Varje gång en ny person dyker upp bakom de svarta gardinerna (eller via videolänk) blir Thomas Lundin lika förvånad.
Ibland säger han "Nämen hej! Är det du?!" innan han presenterar gästen för tittarna.
Andra gånger säger han "Varmt välkommen hit vem du än är" innan han tvingas be gästen presentera sig.
Thomas Enroth har vaskat fram gäster. Det hela var så hemligt att Lundin under inspelningsdagen tvingades sitta inlåst i ett rum med musik i öronen för att inte ha en chans att förbereda sig.
Överraskningsmomentet skapar spänning också hos tittarna. Situationer uppstår där Thomas Lundin måste ta till en och annan nödlösning för att soffsnacket inte ska floppa.
– Oftast är ju journalister väl pålästa inför en intervju. Jag har intervjuats själv och vet hur det kan kännas när en journalist är fånge i sina egna planerade frågor och glömmer att verkligen lyssna på svaren. Jag var väldigt nyfiken att se vad som händer när man inte är förberedd. Blir det en intervju, ett samtal eller ett möte, rätt och slätt?

Ärligt och berörande

Lundin påpekar att vi lidit brist på just människomöten i snart ett helt år.
– Därför passar det här så bra. Jag hoppas att tittarna ser det här som intressant underhållning.
Thomas Enroth ser fördelar med att våga släppa in spontaniteten i en produktion:
– Det blir inte riktigt lika välputsat och det är bra. Vi vill lyfta upp hög som låg, stor som liten. Alla samhällets krafter ska få vara med.
Och Enroth är nöjd:
– Jag har aldrig tidigare producerat en så här ärlig och berörande grej. Det här är något av det mest genuina jag gjort.
Värdefullt jobb för många
De fyra överraskningsgästerna varvas med musik i varje avsnitt. Husbandet är det amma – med Enroth som kapellmästare – men gästartisterna varierar för varje låt. Totalt möter tittarna tolv olika artister.
– Det här är verkligen ett coronaprogram, utbrister Thomas Enroth, glad över att kunna erbjuda hårt utsatta kulturarbetare jobb:
– Vi har alla drabbats. Men den här produktionen ger ett 40-tal personer ett värdefullt jobbuppdrag. Det gäller också de som jobbar med ljud, ljus och bild.
Det vi kan avslöja är att gästerna till stor del är finlandssvenskar, men att även övriga Norden är representerat. Första avsnittet sänds på söndag den 28 februari klockan 18. Därefter följer ett nytt avsnitt samma tid varje söndag till och med 21 mars.
Talkshowen "Nämen hej! Är det du?!" sänds ut via mediehus som Västra Nyland, Hufvudstadsbladet, Vasabladet och Österbottens tidning men också via finlandssvenska närtevekanaler. Genom tidningarnas sajter kan man också se programmen i efterhand.

De här musikerna medverkar i showen

Söndag 28.2: Charlotta Kerbs, Jennifer Karlsson och Håkan Streng.
Söndag 7.3: Susann Sonntag, Matilda Ångerman samt Charles Plogman och Stig Snickars.
Söndag 14.3: Ann-Katrine Burman, Maja Lundin och Philip Järvenpää.
Söndag 21.3: Helene Nyberg, Amy Penttala och Thomas Lundin.
ANDRA LÄSER