Hon skriver sitt liv

Trots att Anita Lindholm bott största delen av sitt liv i Sverige har hemstaden Hangö förblivit en viktig plats för henne. Därför ville hon få ut sin första bok också där.

Mira Strandberg
27.08.2017 14:00

Intervju

– Hangö har alltid funnits i mitt hjärta. Det var här jag bodde de sex första åren av mitt liv, och mina föräldrar har pratat mycket om staden, säger Anita Lindholm.
Hon har nyligen gett ut sin första bok, en biografisk kärlekshistoria om att leva i ett förhållande med någon från en helt annan kultur. Anita Lindholm är gift med en iranier och skriver om hur det gick till när de blev ett par. Boken När två världar kolliderar finns också att köpa i Hangö, där författaren nyligen var och signerade sin bok.

Skrev varje dag

Anita Lindholm har alltid skrivit texter av olika slag. Under många år har hon bloggat och läst sina texter högt för sin man.
– Han tycker inte om att läsa men han tycker det är trevligt då jag läser mina texter. Han frågade mig "varför skriver du inte en bok?" och det var så det började. Men det är inte en dröm jag haft från barndomen eller så.
Så en dag var stunden mogen och Anita Lindholm satte sig ner och började skriva. När processen väl var i gång arbetade hon målmedvetet.
– Jag var disciplinerad och skrev lite varje dag, vare sig jag ville eller inte. Det har egentligen inte varit svårt men det har också lett till en process mellan min man och mig, där vi har varit tvungna att tillsammans komma ihåg grejer från vårt förhållande.
Den första lektören till boken hittade hon också i Finland. Via bloggvärlden kom hon i kontakt med Carita Liljendal, som jobbat som redaktör på tidningen Östra Nyland och också gett ut egna böcker.
– Hon tyckte om boken och gav bra feedback. Utan hennes kommentarer hade jag antagligen inte gett ut boken.
– Också den första recensionen på en blogg som heter Öppen ridå var positiv. Jag tror att de som läser gillar boken för den är hoppingivande. Speciellt nu då vi lever i ett samhälle som är mångkulturellt. Jag tror att viljan att få det att fungera tilltalar människor.

Hangöliv värt en bok

Skrivandet har gett mersmak och Lindholm jobbar redan på nästa bok. Även den är självbiografisk, det fiktiva skrivandet har hon ännu inte känt sig lockad av.
– Men kanske det kommer senare. En tanke som slagit mig är också att det finns många fackböcker om Hangö men det måste ju finnas mer att skriva om Hangö än det. Om livet och vardagen i staden.
Till alla som sitter och känner sig sugna på att skriva en bok har hon en hälsning.
– Det är aldrig för sent att börja om man när författardrömmar!

ANDRA LÄSER