Snart öppning på Tullstranden

Öppningsdatumet för Tulliniemen Keidas närmar sig. Kaféet ska hålla öppet året om.

Bred service. Byggnaden ska förutom kafé även inrymma bland annat bastu, butik och uthyrning av exempelvis surfbrädor, säger Matti Suutarinen. Monia palveluja. Rakennukseen tulee kahvilan lisäksi sauna, myymälä ja esimerkiksi purjelautojen vuokraamo, sanoo Matti Suutarinen.
– Vi ska öppna så fort som möjligt, lovar Matti Suutarinen, projektchef för det kommande kaféet nere på Tullstranden.
Han berättar att väldigt många Hangöbor haft vägarna förbi och velat diskutera projektet. Han har förstått att förväntningarna på öppningsdagen är stora. Något exakt datum vill han ändå inte förbinda sig till.
– Jag lovade i en radiointervju att vi ska öppna till valborg, tur nog preciserade jag inte vilket år, skojar Suutarinen.
Stommen till kaféet utgörs av fyra gamla sjöcontainrar som nu fått ny funktion. I dagsläget är en stor del av interiören klar, likaså grunden där terrassen på markplan ska byggas. Tullstranden är som bekant både en välbesökt badstrand, ett populärt rekreationsområde och en av Finlands bästa surfstränder. Ett kafé som nu kan betjäna besökarna och erbjuda en stunds avkoppling är ett välkommet tillskott för många.

Ett kafé för alla

När projektet är klart kommer byggnaden utöver kaféet att inrymma en bastu med havsutsikt, utrymmen som är möjliga att hyra för privata tillställningar och ett vattensportcenter. I vattensportcentret kommer man att kunna hyra paddlingsutrustning, SUP- och surfbrädor. Suutarinen, som själv är inbiten surffantast, kommer också att erbjuda kortare grundkurser i vindsurfing.
– Trots att vi har ett vattensportcenter, är det helt klart kaféet som är den huvudsakliga näringen. Hit är alla välkomna, surfare som icke-surfare, betonar Suutarinen.
På menyn kommer det bland annat att finnas sopp- och salladsluncher. I planerna finns också försäljning av lätta alkoholdrycker.
– Men vi söker om alkohollov först i det skedet då allt står klart, förklarar Suutarinen och tillägger att kunderna gärna får framföra önskemål om vilken riktning kaféet ska ta.

Miljön i åtanke

Suutarinen säger att ett grönt tänk rent generellt har varit en ledstjärna i byggprocessen och att man satsat på återanvändning och naturliga byggmaterial där det varit möjligt.
– Många av dörrarna, fönstren och möblerna är återanvända, liksom sjöcontainrarna. Vi har isolerat med Selluvilla som är gjort på returpapper och nästan allt som är tillverkat i trä är gjort av rent trä som bara sågats till och sedan behandlats på lämpligt sätt av oss.
Kaféets natursköna inramning är helt klart ett starkt marknadsföringsargument. Havsutsikten är kanske som allra mäktigast från övre våningens terrass. I övre våningen finns också uppvärmda utrymmen som kan hyras för privata tillställningar; för födelsedagsfester, möhippor eller kanske något företagsevent. En kamin kommer att värma skönt under kulna höstdagar. Där finns också ett litet försäljningsbås för att betjäna gästerna på takterrassen.
– Vi har gjort vårt yttersta för att optimera användningen av varje kvadratmeter, att göra utrymmena så funktionella som möjligt, säger Suutarinen.
Tulliniemen Keidas ska hålla öppet under hela året och under möjligast många veckodagar.
– I nuläget hoppas vi på att efterfrågan är sådan att vi kan ha öppet från morgon till kväll, avrundar Suutarinen och återgår till att instruera byggarna om dagens arbete.
ANDRA LÄSER