21 fall av covid-19 i Raseborg

Skydd finns. I början av coronakrisen rådde brist på skyddsutrustning för vårdpersonalen, men nu är situationen under kontroll, säger Raseborgs chefsläkare Tove Wide. Bild: VN-arkiv/Johanna Lemström

Läget på coronafronten är rätt stabilt i Raseborg. Länge hölls siffran över smittade på 18. De senaste dagarna har ytterligare några fall upptäckts, totalt har nu 21 raseborgare konstaterats smittade.

Sedan mitten av mars fram tills i går hade 21 raseborgare testat positivt för covid-19. Siffran är kumulativ. Hur stort mörkertalet kan vara vågar chefsläkare Tove Wide inte gissa, men hon tror inte det är högt.

– Jag tror läget är rätt stabilt och det beror på att folk tar sitt ansvar. Det är viktigt att tvätta händerna och stanna hemma vid minsta förkylningssystem.

Det verkar raseborgarna alltså ha gjort.

400 har testats

Hittills har cirka 400 personer med hemadress i Raseborg testats.

– Testandet har utvidgats och vi har lärt oss mycket. Första tiden kunde man bara testa sig i huvudstadsregionen, men nu har vi också drive in-testning här. Provtagningen går snabbt, säger Tove Wide.

Man behöver inte vara rädd för att smittas om man måste uppsöka vård av andra orsaker, alla infektionspatienter eller misstänkta fall tas in genom skilda ingångar och går också ut på samma vis.

Skyddsutrustning finns

I början av coronakrisen rådde brist på skyddsutrustning för vårdpersonalen.

– Nu är situationen under kontroll. Beställningarna av material fungerar bra, säger Tove Wide.

Om och hur många raseborgare som eventuellt avlidit till följd av covid-19 ger chefsläkaren inte ut uppgifter om.

– Det är ett litet samhälle vi lever i, motiverar hon.

Mer läsning