En favorit, men flera medaljbud

Handboll Även om Cocks från Riihimäki – precis som vanligt – är den stora förhandsfavoriten och mera eller mindre säker finländsk mästare redan nu betyder det inte att årets FM-liga för herrar skulle vara ointressant. Tvärtom kan medaljkampen bli riktigt spännande och dessutom gör Pargas IF en efterlängtad återkomst till den högsta serien.

Thomas Sundström
09.09.2016 13:23 UPPDATERAD 09.09.2016 15:01
FM-ligan inleds på lördag och gör det i en helt ny skepnad. De tio lagen spelar nu en dubbel serie och efter den går de åtta bästa vidare till två slutserier – en för lagen 1–4 och ett för lagen 5–8.
Där spelar man sedan nya dubbla serier. Från den övre slutserien går de två bästa lagen direkt till semifinal, medan det tredje och fjärde laget spelar kvartsfinaler mot de två bästa från den nedre slutserien. Segarna tar hand om de två återstående semifinalplatserna och därefter går man till medaljspel. Slutspelet spelas i matchserier på bäst av fem.
Lagen på platserna nio och tio får i sin tur möta de två bästa från division 1 i nivåmätningsmatcher.
1) Cocks
Mångåriga guldtränaren Kaj Kekki tackade för sig och speluppläggaren Andreas Rönnberg lämnade Riihimäkiklubben. I ett vanligt lag kunde det vara avgörande förluster, men i Riihimäki startar man resan mot ett nytt guld. Gintaras Savukynas från Litauen är en intressant och meriterad tränare och stommen av utländska spelare är stark. Och så finns ju Teemu Tamminen och Nico Rönnberg kvar.
2) Dicken
Dicken brukar gå till final, men i våras blev det "bara" brons. Men med sitt rutinerade och samspelta garde kan Drumsölaget väl återvända till finalen i vår. Där blir det förmodligen en ny förlust, men Dicken är att av få lag som på allvar kan hota Cocks – åtminstone i enskilda matcher.
3) BK-46
Seriens mest intressanta lag kommer från Karis. Efter en mångårig ökenvandring ser nu återvändarna Andreas Rönnberg och Oscar Kihlstedt till att BK är med i medaljkampen igen. Där kan BK gå riktigt långt, men då skall de viktiga spelarna hållas friska. För tränaren Teddy Nordling kan säsongen bli riktigt rolig.
4) GrIFK
Grankulla IFK är tillbaka i FM-ligan efter att ännu i våras maskerat sig som HC West. Då gick det bra med en andra plats, och visst är Grankullalaget på allvar med i kampen igen om medaljerna. Tränaren Mikko Koskue gör ett intressant jobb.
5) HIFK
Helsingforslaget är i vanlig ordning svårtippat. På papperet är laget riktigt starkt, men samtidigt har man genom åren haft en märkunderlig förmåga att få säsongen avslutad före medaljmatcherna. Ett lag med spelare som Nikola Zujic, Sergei Schevchenko och Roman Protsenko skall dock inte räknas bort. Mycket beror på nya målvakten Haris Pleh.
6) Sjundeå IF
Fråga är om inte Sjundeå IF fick inkassera säsongens största förlust före den första matchen då det stod klart att multitalangen Oliver Helander valde bort handboll. Med en frisk i Helander i laget hade SIF kämpat om medalj. Det kan man göra nu också om talangerna Vincent Voutilainen och Ian Martin hålls friska, men vägen dit blev ohjälpligt litet längre.
7) Atlas
Seriens största frågetecken hittas i Myrbacka. Den förra säsongens satsning på Mikael Källman som tränare och en rad utländska spelare gav inte önskat resultat. Först försvann förstärkningarna och sedan tackade Källman för sig. Nu är man tillbaka i ruta ett och får bygga något nytt. Den här säsongen lär bli ett mellanår.
8) Åbo IFK
ÅIFK har inte precis rosat marknaden under de senaste åren, men torde utan större problem kunna ta en plats bland de åtta bästa. Om det sedan går bättre än så beror på hur nya kroaterna Antonio Jelusic och Jure Fistonic lyckas.
9) Dynamo
Lite överraskande kom Dynamo till FM-ligan för att stanna, åtminstone under en tid. Nu får Riihimäkis andra lag igen koncentrera sig på att ta något ströpoäng här och där och det stora målet blir att – för första gången – undgå jumboplatsen. Det kan lyckas.
10) Pargas IF
Välkommen tillbaka! PIF var bäst i division 1 under den förra säsongen och är efter en lång paus tillbaka på högsta serienivå. Det är roligt, men framgången lär inte bli stor. Matcherna mot Dynamo blir förstås spännande, men de datum som först ringades in i de åboländska kalendrarna var den 26 oktober och 4 februari. Då spelas derbyna mot ÅIFK.