Professor tolkar vemodiga visor

I allmänhet är Peter Öberg professor vid högskolan i Gävle, men hemma i Ekenäs har han tid för sin andra passion, musiken. En turné med råbarkade och finstämda visor sätter i gång i dag.

Sommarhem. Nu får Peter Öberg pusta ut och satsa på musiken, en kär hobby han inte hinner med i den hektiska vardagen.
När Peter Öberg greppar gitarren förflyttas han till en annan värld. Professuren i Gävle byts ut mot finsk tango när han är hemma i Ekenäs i sommar. I dag sätter en västnyländsk turné i gång med en repertoar av tango och visor.
Som både professor och småbarnspappa tenderar tiden att bli bristvara. Därför är han glad över att få dra ut på turné i Västnyland i sommar.
– I allmänhet räcker tiden inte till för musik, säger Peter Öberg, glad över att få spela igen, medan han sitter på trappan till den idylliska villan som agerar fritidsboende i Ekenäs centrum.
Trots att musiken bara är en fritidssyssla har Peter Öberg en varierande karriär bakom sig. Han spelade tidigare i den finländska gruppen Los Machos och har sjungit tango i den svenska gruppen Emigrantkvartetten. Han har också uppträtt tillsammans med proffsmusikern Mats Einarsson som under årens lopp blivit en nära musikalisk kollega.
Tangon hittade han efter några år i det nya hemlandet Sverige.
– Den har något nostalgiskt över sig.
Utöver Öberg består kvartetten av Mats Einarsson, Ingmarie Romell och Ann-Catrine Persson. Alla sjunger och förutom mer traditionella instrument som bas och gitarr använder de sig av dragspel, bouzouki, nyckelharpa och blockflöjt. Repertoaren går från Cornelis Vreeswijk och Evert Taube till Konsta Jylhä och Vladimir Vysotskij.
Ofta uppträder Peter Öberg också ensam med gitarr och röst som instrument. Då är han speciellt förtjust i visor med ett budskap, ett djup som gör dem till små berättelser. Poetiska texter som lyfter.
– Musiken är för mig ett uttryckssätt som inte går att förverkliga i någon annan form.

En ålderdom i förändring

Peter Öberg utnämndes nyligen till professor vid högskolan i Gävle. Där är hans huvudsakliga forskningsområde gerontologi med fokus på den åldrade senmoderna familjen i förändring. Dessutom är han chefredaktör för tidskriften International journal of ageing and later life.
Det hela började av en slump med en uppsats om åldrande som han skrev under studietiden vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet, men den var bara startskottet för en mångårig fördjupning. På den tiden kunde det kännas obekvämt att föreläsa som expert om åldrandet när han själv var så ung, men alltmedan han själv blivit äldre har ämnesvalet känts mer rätt.
– Vi föds som kopior men dör som original, säger han och citerar en doktorsavhandling i ämnet. Åldersomen ser olika ut för var och en.
Nu har han gett sig in på ett nytt område som han är ganska ensam om att forska i i Sverige: nya intima relationer på äldre dar. Folk skiljer sig och knyter nya band ännu efter att de fyllt 65.
– Livslängden har förlängts och i dag har äldre personer en annan framtidshorisont än förr.
Guldbröllopen blir allt fler och den som skiljer sig i hög ålder har mer tid på sig att hitta en ny partner.
Tanken var tidigare att ännu en dag återvända till Ekenäs, men nu har familjen rotat sig så starkt i det nya hemlandet att den bestämt sig för att stanna. Under mer än tio år har nya sociala och professionella nätverk uppstått. Finskan har rostat.
– Sverige har blivit ett hem.

Råbarkat och finstämt

Kvartetten uppträder 6.7 i Ingå kyrka (där programmet är folkligt och finstämt i stället för råbarkat), 7.7 på Vilda Valos gård i Ekenäs, 8.7 på Skatafé i Bromarv, 9.7 på eftermiddagen på Farmors Café i Högsåra och på kvällen i Kadermo, Engströms i Hangö skärgård.