Hon kommer att sakna kunderna

Det blir alltmer ovanligt att man jobbar många år på samma arbetsplats. Solveig Danielsson började jobba på Nya Apoteket då hon var 14. I torsdags gick hon i pension efter 49 år.

Social. Att ha kontakt med kunder tycker Solveig Danielsson varit det roligaste med jobbet i Nya Apoteket. Till sommaren är det fler sommargäster än ortsbor i apoteket. – Det är intressant att träffa personer man ibland sett i TV, man blir imponerad då det kommer någon kändis in, säger hon.
För många Ekenäsbor är Solveig Danielsson ett bekant ansikte på Nya Apoteket. Hon har jobbat vid apoteket i nästan 50 år, men i torsdags gick hon i pension.
– Jag kommer sakna kunderna och arbetskollegerna. Det har varit en givande arbetsbana.
Eftersom hon jobbat så länge på samma arbetsplats är det inte förvånande att hon trivts med arbetet, men då hon började som sommarhjälp 1967 vantrivdes hon fruktansvärt till en början. Då var hon 14 år.
– Jag skulle fylla på en flaska ammoniak en dag och drog ur korken och luktade. Jag trodde ögonen skulle trilla ur skallen på mig. Då lärde jag mig att kolla innan jag snusar på innehållet.
Då fanns apoteket vid kungsgården och Gästis. I ett källarrum över gatan förvarades hostmedicinen som var färdigt blandad.
– Jag var så rädd för råttor varje gång jag skulle gå efter hostmedicin för det var så mörkt innan man fick på lampan. Men jag vande mig. Sedan fick jag se upp för att inte snubbla på potatis på golvet, eftersom det också var Gästis potatiskällare.
På den tiden hällde hon också upp fiskleverolja i fem liters flaskor.
– Jag mådde så illa då för det luktade så fruktsansvärt. Det skulle de stackars barnen äta sedan.
Efter tre månader kunde hon ändå tänka sig att fortsätta.
– Inte var det så tokigt. Ju mer jag lärde mig desto bättre tyckte jag om jobbet.
Men det fanns ett villkor för att hon skulle få jobba kvar.
– Jag måste sluta lämna cykeln på gatan. Apotekaren Lennart Lind hade sett hur den var i vägen för folk som gick på Kungsen, säger hon och skrattar.

Utbildade sig efterhand

Danielsson lärde sig arbetet via erfarenhet, men 1990 var hon uttråkad med arbetet. Apotekaren Torbjörn Nyman förslog hon skulle utbilda sig i stället för att sluta så hon utbildade sig till läkemedelstekniker i Lovisa i ett år och fortsatte sedan vid apoteket.
Tio år senare kändes arbetet trist igen. Den här gången uppmuntrade nuvarande apotekaren Leena Holm henne att utbilda sig, men den här gången till farmaceut.
– Det är jag tacksam för i dag. Det var en milstolpe att bli farmaceut. Det är det närmaste sjukvård jag kommer utan att vara sjukskötare. Jag tål inte att se blod.

Nya uppgifter och system

Arbetsuppgifterna har förändrats med åren. Förr tillverkade apoteket egna hostmediciner, salvor, pulver och piller.
– De hette allt möjligt som timjamsaft, majbalsam och svarta skäggets hostdroppar.
Piller sattes i medicinrör för hand så det gällde att räkna så det verkligen fanns 100 piller i medicinröret.
– I dag finns mycket mera preparat och det är bara enstaka salvor vi tillverkar i apoteket. I dag finns också flera märken av samma medicin och vi ska fråga kunderna om de vill ha det billigare, annars kan de bli utan FPA ersättning.
Då Danielsson började jobba på apoteket användes fortfarande skrivmaskiner och hon måste gå en skrivmaskinskurs innan hon började.
– Datorer är nog mycket trevligare så länge systemen funkar. Det är ett handikapp då datorsystemet inte funkar för då kan vi inte skriva ut elektroniska recept.
Den förändring Danielsson upplever som störst är FPA som kom på 70-talet. Då började folk få ersättning för mediciner och recepten skrevs på en lång smal etikett som skulle vikas prydligt och knytas runt flaskan.

Satsar på resor

I juli hinner man få ut sina receptmediciner av Danielsson om man vill. Då hoppar hon in fyra veckor i filialapoteket i Tenala. Det har hon gjort förr om somrarna.
– Där måste man ha lokalkännedom. Folk kan komma in och undra om jag har deras mans recept färdigt.
Hon kommer också att hoppa in vid apoteket nu som då vid behov. Men först ska hon resa. Det börjar med en helg i Tallinn på tumanhand med mannen. Sedan följer Medelhavskryssning, teater i Stockholm och resa till Turkiet.
– Jag måste planera in mycket så jag inte får tråkigt. Vi tänker resa så mycket vi kan medan vi orkar.

Solveig Danielsson

Född: 1952
Från: Ekenäs
Jobbade: På Nya apoteket i Ekenäs från sommaren 1967 till 31 mars 2016.
Firar: Kryssning med sin man på tumanhand till Tallinn i helgen med fokus på god mat.
Utbildning: Farmaceut 2003 vid Åbo Akademi, merkonom 1995, läkemedelstekniker 1991 i Lovisa.