Grönholm vann sista tävlingen

Ingåbon Niclas Grönholm fick en bra avslutning på VM-serie i rallycross. I den sista deltävlingen i Kapstaden i Sydafrika tog han hem segern.

Bra slut. Niclas Grönolm (t.v.) vann den sista VM-deltävlingen.
Thomas Sundström
11.11.2019 18:00
GRX Taneco-stallet fick in en fullträff i Sydafrika. Niclas Grönholm tog med sin Hyundai en meriterande seger, medan stallkamraten Timur Timerzyanov blev trea.
– Det känns mycket bra. Vi hade ett lyckat veckoslut, utan några större problem, och det känns skönt att kunna avsluta året på det här sätet, sade Grönholm i stallets pressmeddelande.
– Alla i teamet har jobbat för att vi skall få det här resultatet och jag är mycket tacksam. Det här kändes bra för alla och jag hoppas att vi kan fortsätta nästa år, sade Grönholm.

Stor spänning

I det totala sammandraget slutade Grönholm på en fjärde plats. Det stora dramat sågs dock i tätstriden där tre förare gjorde upp om titeln.
Det blev till slut svenske Peugeot-föraren Timmy Hansen som tog hem titeln med 211 poäng. Lika många hade norrmannen Andreas Bakkerud, men svensken hade flera deltävlingssegrar – fyra mot en – och placerade sig före tack vare det.
Bakkerud, som körde en Audi, blev nu tvåa i det sista loppet. Hade han vunnit det hade han blivit världsmästare, men det satte Grönholm stopp för.

Bra år

I teamtävlingen tog Team Hansen med bröderna Timmy och Kevin – som var trea individuellt – hem segern med 366 poäng. GRX Taneco var sedan tvåa med 318 sedan man plockat mycket poäng under den sista helgen.
– Både förarna och teamet har jobbat bra under hela säsongen. Vi har haft vissa problem, men också nått flera fina resultat. Jag är mycket stolt över vad vi har nått i år, sade stallchefen Marcus Grönholm som också passade på att berömma sonen Niclas.
– Han hade hela tiden bra fart och tog sin första riktiga seger i VM-serien.

VM-serien i rallycross

Slutresultat, 10/10 deltävlingar: 1. Timmy Hansen Sverige 211, 2. Andreas Bakkerud Norhe 211, 3. Kevin Hansen Sverige 199, 4. Niclas Grönholm Finland 186, 5. Timur TImerzyanov Ryssland 142, 6. Janis Baumanis Lettland 137.
Team: 1. Team Hansen/Peugeot 366, 2. GRX Taneco/Hyundai 318, 3. Monster Energy RX Cartel/Audi 299.

ANDRA LÄSER