Ingå MBI erbjuder brett program även nästa läsår

Bildningsnämnden i Ingå behandlade Medborgarinstitutets program för läsåret 2016–2017 på sitt möte i onsdags. Programmet är digert med allt från programmering av mobilapplikationer till sång och dans.

Konstkurser av olika slag finns traditionellt på ett medborgarinstituts kursprogram – så även i Ingå.
Johanna Lemström
19.05.2016 17:05
Själva programmet godkändes, men nämnden önskar att kravet på att kursdeltagarna har fyllt 18 år för att få delta slopas. Kravet är föråldrat eftersom det finns kurser som uttryckligen är riktade till barn och ungdomar.
Dessutom vill nämnden att det tills nästa möte den 8 juni utreds om studerande på andra stadiets utbildningar kunde beviljas rabatt på kursavgifterna.
Höstterminen för läsåret 2016–2017 inleds måndagen den 5 september och avslutas fredagen den 2 december. Anmälningstiden till höstens och vårens kurser startar den 16 augusti.

Mycket musicerande...

I programmet för Medborgarinstitutets läsår 2016–2017 finns bland annat olika musikkurser. På måndagar kan man sjunga i kör med Degerby bortblandade kör under Magnus Ljungqvists ledning. På måndagar spelar också Do-Re-Mingå ihop, det med Rolf Sonntag som lärare.
För 7–10-åringar finns Skojkören och för 10–15-åringar Go-go-kören, bägge tillsammans med Susann Sonntag.
Vill man så kan man gå med i Ingå spelmansgille, på tisdagar ordnar MBI en nybörjarkurs tillsammans med Linnea Holmberg och Anders Holmberg.

... och konst i olika form

Medborgarinstitutet erbjuder också en rad olika konstkurser nästa läsår – såsom keramik, olje- och akvarellmålning och en kurs i att gjuta i betong. Bildkonstskolan för barn har likaså ett digert kursutbud, allt från terminslånga konstkurser till kortkurser i exempelvis mode och design för 7–12-åringar.
Också praktiska färdigheter lärs ut under nästa läsår. Möbeltapetsering, renovering av möbler samt små träarbeten, träslöjd och en kurs i gärdsgårdsbygge hittas i programmet. Även kurser i stickning, vävning och sömnad finns med.
Språkkurser i franska, spanska, italienska, tyska och ryska erbjuds under nästa läsår. Den som gillar att skriva kan gå en skrivkurs och den som känner för att lära sig programmera hittar en kurs som heter Programmera en egen mobilapp.
Skepparkurser finns som vanligt på programmet, liksom flera yogakurser, danskurser och naturvetenskapliga kurser.

Kurser ännu i vår

Dessutom erbjuder institutet ännu i vår paddlingskurser på finska, den första ordnas onsdag nästa vecka den 25 maj och den andra en vecka senare den 1 juni. På kommunens hemsida finns närmare uppgifter om anmälningar till kurserna. Bägge har 12 platser, men det krävs minst sju deltagare. Anssi Nupponen lär ut paddling.
En annan utomhusaktivitet denna vår är Gårds Boot Camp, som är krävande träning både för män och kvinnor. Kursen börjar den 29 maj och pågår till den 19 juni, deltagarna samlas vid idrottsplanen vid Merituulen koulu. Anmälning ska göras senast den 26 maj. Det finns 30 platser på den här kursen som leds av Maria Marrasmaa.