Insändare: Är ett sämre Yle det som folk vill ha?

07.01.2023 14:59 UPPDATERAD 10.01.2023 12:49
I ett par insändare (20.12.2022 och 3.1.2023) har Sture Fjäder argumenterat för att finansieringen till Yle borde skäras ned med nästan en femtedel. Fjäder anser att nedskärningen kan göras från Yles kommersiella verksamhet, utan att röra vid nyhets- och aktualitetsprogrammen.
En titt på Yles budget visar att det här skulle innebära slutet för så gott som all underhållning på Yles kanaler. Inga mer bra deckare på Arenan eller intressanta filmer från alla världens hörn. Framledes ständigt reklampauser, eller betalt abonnemang, varenda gång man tittar på något dylikt på tv:n eller nätet.
Det finns ett uttryck som lyder “om något är gratis är det du som är produkten” och det gäller i allra högsta grad för kommersiella mediekanaler. Reklamerna som ständigt avbryter tittandet förväntas få dig att köpa så mycket att det blir lönsamt att bedriva reklamkanalen. Det är alltså du själv som betalar i vart fall.
Fjäders förslag skulle innebära en skatteminskning på 2,70 euro per månad för den enskilda medborgaren. Det här är en fjärdedel av en vanlig betalkanal på nätet. I kristider då många gärna kopplar av framför förmånlig och högkvalitativ underhållning torde det vara klart att det här är en anspråkslös summa som då sparas in på fel ställe.
Jan Rundt, Riksdagsvalskandidat för Vänsterförbundet i Nyland, Tenala. 

ANDRA LÄSER