SSAB Europe vill förbättra konkurrenskraften och öka produktionsvolymerna genom att modernisera några av sina produktionslinjer. De fabriker man vill satsa på finns i Tavastehus, Oulainen, Pulkkila och Toijala.
Planen är att omorganisationen ska genomföras under de kommande åren.
Däremot är man inte beredd att satsa på fabriken i Lappvik. Där ska man inleda samarbetsförhandlingar med hela personalen, cirka 115 personer. Förhandlingarna är nödvändiga eftersom omorganiseringen kan leda till att produktionen i Lappvik läggs ner.
– Inga sådana beslut är tagna. Men stängning är ett alternativ. Därför måste det finnas med i pappren, säger Kari Väliaho som är chef för rördivisionen inom SSAB.
Om tidtabellen säger Väliaho att man inte har bråttom.
– Nu inleds planeringen. Det första mötet är på måndag. Efter det börjar vi diskutera olika alternativ med personalen. Samarbetsförhandlingarna pågår i minst sex veckor. Nu kommer semestertiden emot så det går nog till augusti innan vi vet någonting över huvud taget. Vi har inte bråttom, ingenting kommer att ske plötsligt.
Vilka faktorer påverkar ett eventuellt stängningsbeslut?
– I den här processen planerar vi rörproduktionen som helhet. När vi har gestaltat helheten gör vi beslut och kommer med mer exakta tidtabeller. Om någonting sker så sker det långsamt.
När fick personalen veta om planerna?
– Vi hade möte med förtroendemännen i morse och kom överens om att börja diskutera officiellt om en vecka.
Väliaho säger att ledningen inte vill spekulera "åt någotdera hållet".
Men varför är det just Lappvikfabriken som är hotad?
– Huvudfrågan är produktionshelheten. Fabrikerna i Lappvik, Tavastehus och delvis Pulkkila överlappar varandra medan Oulainen och Toijala är helt unika.
Ni har dessutom investerat i Lappvik nyligen?
– Det stämmer. Tre linjer fick nyligen nya kapningsmaskiner. Men det finns ett fortsatt investeringsbehov i produktionsmaskineriet. Nu planerar vi var vi ska investera och vi hoppas vi hittar en bra lösning.
Anställt och satsat
För Skogbybon Ulf Heimberg som arbetat på fabriken i Lappvik i 31 år kom arbetsgivarens planer som en fullständig överraskning.
– När vi gick hem i fredags fanns det ingenting som skvallrade om detta. Det har det inte funnits på flera månader. Den senaste månaden har jag de facto utbildat nyanställda i arbetsskyddsfrågor. Tack vare att det varit flyt på marknaden har vi till och med satt in ett nytt nattskifte.
Heimbergs förvåning beror också på de investeringar i ny sågteknik som gjorts i fjol och i början av detta år.
– Det var ingen billig affär. Därför är det lätt att dra paralleller till sommaren då stålverket i Koverhar stängdes.
Heimberg poängterar att fabriken i Lappvik fyller 50 år nästa år.
– Ledningen frågade oss nyligen hur vi vill fira det. Det är mycket beklagligt att man behandlar personalen så här. Men det verkar gå enligt noter. Samarbetsförhandlingarna är bara en nödvändighet. Antagligen har man bestämt sig för att göra följande nödvändiga investeringar någon annanstans än i Lappvik.
Bland de största
För regionen är en eventuell nedläggning av rörfabriken i Lappvik ett stort bakslag.
– Fabriken är en av största arbetsgivarna i regionen, det är ett väldigt hårt slag om den faktiskt läggs ner. Det betyder att vi får ett ännu större behov för nyetableringar, säger Eero Hettula som är vd för Västra Nylands handelskammare.
För sex år sedan drabbades Västnyland och Lappvik av en hård smäll då FN-steels stålverk lades ner. Då blev närmare 400 personer utan jobb så gott som över en natt.
– Det är många från FN-steel som nätt och jämnt hittat nya jobb. Det finns ändå ett visst behov av yrkeskunnigt personal inom metallbranschen.
Han säger också att företag i akut behov av personal kan ha en möjlighet att här hitta ny arbetskraft. Omskolning kan också bli aktuellt.
– SSAB säger att de kan erbjuda en del jobb på annan ort så en del flyttar kanske. Att pendla till Tavastehus en kort tid kan vara möjligt.
Han hoppas att de som blir arbetslösa vid en eventuell nedläggning själv är aktiva.
– Jag hoppas att människorna hittar en ny plats så fort som möjligt.
Är du överraskad över beskedet att fabriken kan läggas ner?
– Det är en mycket stor överraskning. Fabriken har haft god effektivitet.
Också för Thomas Blomqvist, riksdagsledamot för SFP och fullmäktigeordförande i Raseborg, kom nedläggningshotet som en överraskning.
– Det är illa för regionen om produktionen läggs ner. Jag hade hoppats och trott att det gick någorlunda för SSAB och att fabriken i framtiden skulle vara en del av den helhet som planeras på Koverharområdet.
Vad har en eventuell nedläggning för betydelse för regionen?
– De har alltid en betydelse om en för våra förhållanden stor arbetsgivare försvinner. Vi behöver varenda företag och man hoppas ju att det ska gå bra för företagen.
Han säger att staden ska jobba för att skapa förutsättningar för att företag ska stanna och komma till regionen.
– Efter att ha läst SSAB:s pressmeddelande uppfattar jag att det är ett internt företagsbeslut om var man vill satsa.
Blomqvist hoppas att samarbetsförhandlingarna leder till att verksamheten i Lappvik kan fortsätta.
– Det skulle vara den bästa lösningen för oss.
Om det ändå går så att fabriken läggs ner måste staden undersöka vilka möjligheter det finns för att få statligt stöd. När FN-steel gick i konkurs fick regionen strukturomvandlingsstöd.
– Vi har en del arbetslösa redan och om verksamheten läggs ner ökar arbetslösheten ytterligare. För de som drabbas är det en tragedi. Det är en stor smäll för Raseborg.
Även Blomqvists kollega i Hangö, Jouko Kavander (SDP), blev tagen på sängen. Han förväntade sig inte ett sådant här besked och anser att det är en liten katastrof för regionen.
– Jag har förstått att det går bra för produktionen i Lappvik, men man kan såklart inte veta när det handlar om centrala ändringar inom ett företag, säger han.
Nästan femtio år
Rörfabriken i Lappvik grundades 1969 som Etna rör. Den såldes till Rautaruukki (sedermera Ruukki) 1975, som fusionerades med svenska SSAB 2014.
Fabriken har fyra rörlinjer. Förutom precisionsrör tillverkas byggnadsbalkar i Lappvik. Bland kunderna finns bland andra bilindustrin, byggnadsindustrin och möbeltillverkare.
På fabriken jobbar 115 personer. Största delen bor i Hangö och Ekenäs men det finns anställda över hela Raseborg.
Förutom i Lappvik har SSAB Europe rör- och profilproduktion i Tavastehus, Oulainen, Pulkkila och Toijala.
SSAB har personal i över 50 länder och produktion i Sverige, Finland och USA.
Fabriken i Lappvik fyller 50 år nästa år.